Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 77 ετών, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος, σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, ιδρυτής του Αμφιθεάτρου, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός.

Ads

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας.

Το περασμένο καλοκαίρι έκανε την τελευταία εμφάνιση σκηνοθετώντας τον «Αμύντα» στο Ηρώδειο. Ήταν και το τελευταίο χειροκρότημα.

Η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Πέμπτη, στις 3.00 μ.μ.

Ads

H πορεία της ζωής του 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη.

Η καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας τον οδήγησε προς το θέατρο. Σπούδασε αρχικά στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1961.

Την περίοδο 1966-1970 συνέχισε τις σπουδές του στην Αυστρία, την Γερμανία, την Γαλλία, σπούδαζε μάλιστα με υποτροφία θέατρο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Σκηνοθέτησε πρώτη φορά σε ηλικία 21 ετών

Το 1970 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

image

Το 1962 είχε ιδρύσει τη «Νεοελληνική Σκηνή», ενώ το διάστημα 1971-1977 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις στην Επίδαυρο.

Το 1975 ίδρυσε το περίφημο «Αμφι-θέατρο», με το οποίο παρουσίασε παραστάσεις (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) σε Αθήνα, Επίδαυρο, σε πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε 30 διεθνή φεστιβάλ των πέντε ηπείρων.

Είχε σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες.

Είχε μεταφράσει, επίσης, θεατρικά κείμενα κλασικών και νεωτέρων. Είχε γράψει επιστημονικές μελέτες, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου

Το 1989 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ το 1991 ανέλαβε την έδρα Θεατρικών Σπουδών που μόλις είχε δημιουργηθεί.

Την περίοδο 1977-1980 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την περίοδο 1984-1987 διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το διάστημα 1997-1999 πρόεδρος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά.

image
«Αμύντας», Ιούλιος 2016, Ηρώδειο

Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κουν» (1988), το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994), το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996), με το παράσημο του «ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ το 2005 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει την λειτουργία του «Αμφι-θεάτρου» λόγω οικονομικών προβλημάτων, κατηγορώντας τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για αδιαφορία. Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος το 2013.

image
Με την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, Λήδα Τασοπούλου 

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου (1953-2005), ο θάνατος της οποίας σήμανε με έναν τρόπο και τη δική του αντίστροφη μέτρηση.

image

Με την Λήδα είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Αντίοχο (1986-2010) -το επόμενο σφοδρό «χτύπημα» στη ζωή του Σπύρου Ευαγγελάτου ήταν ο πρόωρος θάνατος του γιου του, σε ηλικία μόλις 23 ετών- και την Κατερίνα, η οποία είναι σκηνοθέτις. 

image

Το ΚΘΒΕ για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ενός από τους  σημαντικότερους σκηνοθέτες του Ελληνικού θεάτρου, πανεπιστημιακού δασκάλου και Ακαδημαϊκού.

Σπουδαίος δημιουργός, με πλήθος σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο  Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε ιδρυτής του Αμφιθεάτρου με διεθνή καταξίωση και άφησε  πίσω του πλούσιο σκηνοθετικό αλλά και μεταφραστικό έργο.

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  (1977-1980).