Λίγες μέρες μετά την δημοσίευση επιστολής διαμαρτυρίας με 58 υπογραφές κατά της αποπομπής του Σωτήρη Χατζάκη από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, αρκετές προσωπικότητες υποστηρίζουν διά του Τύπου και του Διαδικτύου πως ούτε γνώριζαν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κειμένου και ούτε το υπέγραψαν ποτέ.

Ads

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει σε επιστολή της: «Ουδείς με ενημέρωσε για την ύπαρξη και το περιεχόμενο της επιστολής διαμαρτυρίας για την υπόθεση Χατζάκη και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το όνομά μου χωρίς να έχω καν ερωτηθεί. Ιουλίτα Ηλιοπούλου».

Με τα ίδια περίπου λόγια διαψεύδει την υπογραφή του και ο  και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Συν Επί (+x) Άκις Βλουτής: «Διαπίστωσα στο διαδίκτυο ότι το όνομα μου περιλαμβάνεται στη λίστα που αφορά το ζήτημα της παύσης του διευθυντή του Εκνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη. Δηλώνω οτι ουδέποτε έλαβα και ουδέποτε υπέγραψα αυτήν επιστολή».

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή διαμαρτυρίας ανθρώπων του Πολιτισμού για την αποπομπή Χατζάκη

Ads

Με σχετική ανάρτηση στο Facebook διαχωρίζει τη θέση του από την εν λόγω επιστολή και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος: «Σε σχέση με διάφορες λίστες υποστήριξης των 58 που κυκλοφορούν σε διάφορα sites και την ανάμειξη του ονόματός μου ενημερώνω ότι ουδεμία σχέση είχα και έχω, είμαι πεπεισμένος δε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας κ. Ξυδάκης θα συνεχίζει να επιδεικνύει την ανάλογη ευθιξία, ευθυκρισία και ταχύτατη βούληση για απόλυτη διαφάνεια σε όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς από το ΥΠΠΕΠΘ».

Ενώ στο Facebook επίσης, και με σχόλιο σε σχετική ανάρτηση, ο Φαίδων Καστρής, ηθοποιός που συμμετέχει αυτή την περίοδο στην παράσταση Ο λάκκος της αμαρτίας στο Εθνικό Θέατρο, αποκαλύπτει μια άλλη όψη της εν λόγω συλλογής υπογραφών, γράφοντας: «και κάποιοι ηθοποιοί εργαζόμενοι τώρα σε κάποια από τις παραστάσεις του Εθνικού, υπογράψαμε παρά τις αντιρρήσεις μας –για το αντιδεοντολογικό του πράγματος– υπογράψαμε μια δήλωση στο καμαρίνι, κατά του τρόπου που επιλέχθηκε για τη διαδοχή, με κατηγορίες κλπ… ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί καν ο νέος διευθυντής… δυστυχώς η λίστα κυκλοφόρησε στον τύπο την ημέρα που ο κύριος Λιβαθινός αναλάμβανε τα καθήκοντά του !!! και με τον τίτλο “αυτοί που υποστηρίζουν τον κύριο Χατζάκη” !!! εγώ δεν θα έπαιρνα ποτέ θέση υπέρ η κατά… για τον ένα η τον άλλο…».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέσεις να υπογράψουν το κείμενο δέχτηκαν και πολλοί από τους καλλιτέχνες που έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια για παραστάσεις της επόμενης σεζόν στο Εθνικό. Λίγες μέρες πριν την ανάκληση του διορισμού του, ο κ. Χατζάκης όχι μόνον έσπευδε να κλείσει το ρεπερτόριο του επόμενου χειμώνα δεσμεύοντας τον διάδοχό του, αλλά και πίεζε τους συνεργάτες να συνυπογράψουν την επιστολή διαμαρτυρίας, συχνά μάλιστα χωρίς να έχουν δει το ίδιο το κείμενο της επιστολής. Δεν είναι λίγοι όσοι αρνήθηκαν βέβαια.