Δύο έργα του σπουδαίου Αναγεννησιακού ζωγράφου, Ραφαήλ, ανακαλύφθηκαν, τυχαία, από συνεργείο αναστήλωσης σε δωμάτιο του Βατικανού. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τα τελευταία του έργα πριν τον πρόωρο θάνατό, στα 37 χρόνια του, το 1520.

Ads

«Είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου του Βατικανού, Fabio Piacentini. «Γνωρίζοντας ότι ίσως αυτά ήταν και τα τελευταία έργα που φιλοτέχνησε, αισθάνεσαι δέος μπροστά στην υπεροχή του maestro».

Πρόκειται για δύο γυναικείες φιγούρες, η μία εκ των οποίων συμβολίζει την Δικαιοσύνη και η άλλη την «Φιλία», με την δημιουργία τους να χρονολογούνται γύρω στο 1519, με τον Ραφαήλ να πεθαίνει πριν ολοκληρώσει το έργο.

Μετά το θάνατό του άλλοι καλλιτέχνες τελείωσαν τον διάκοσμο του δωματίου και τα δύο έργα του Ραφαήλ πέρασαν στη λήθη.

Ads

Ο Πάπας Ιούλιος Β’ ανέθεσε στον Ραφαήλ να φιλοτεχνήσει τα ιδιωτικά του διαμερίσματα το 1508. Ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε τρία δωμάτια, γνωστά σήμερα ως «Δωμάτια του Ραφαήλ» με διάσημες τοιχογραφίες όπως η Σχολή των Αθηνών (Scuola di Αtene).

Ένα βιβλίο του 1550 του Giorgio Vasari, το «Ζωές των άριστων ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων» αναφέρει ότι ο Ραφαήλ άρχισε να δουλεύει επάνω σε μια νέα τεχνοτροπία με βάση του το λάδι. Αυτό ήταν και το κλειδί που έλυσε το μυστήριο.

Όταν οι αναστηλωτές άρχισαν να καθαρίζουν τους τοίχους της Αίθουσας του Κωνσταντίνου το 2017, συνειδητοποίησαν ότι σε αντίθεση με τα άλλα έργα στο χώρο που ήταν φιλοτεχνημένα με την τεχνική της τοιχογραφίας, δύο γυναικείες φιγούρες ήταν ζωγραφισμένες με λάδι.

image

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι μελετητές επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους. Μόλις είχαν ανακαλύψει δύο νέα έργα του σπουδαίου Ραφαήλ.

«Το πινέλο και η λεπτότητα του έργου δεν μας άφησε περιθώριο να αμφισβητήσουμε την ταυτότητα του καλλιτέχνη» λέει ο υπεύθυνος αναστηλώσεων στο Βατικανό Φάμπιο Πιακτένι.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής των εργασιών στο Βατικανό, Μπράμπαρα Τζάτα, η αποκατάσταση των αριστουργημάτων που τυχαία ήρθαν στο φως θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον μέχρι το έτος 2022 και θα κοστίσει 2,7 εκατομμύρια ευρώ.