Με την τελετή απονομής των βραβείων έριξε την αυλαία του το 8ο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη από τις 24 έως 27 Σεπτεμβρίου.

Ads

Το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε η ταινία «In the Distance» του Florian Grolig «για το δυνατό, σύγχρονο, επείγον μήνυμά του. Όσο ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, πώς μπορούμε να μένουμε σε απόσταση; Ο σκηνοθέτης επιλέγει τον δύσκολο δρόμο και κρατά με θάρρος την κάμερα ακίνητη και σε απόσταση, κάτι που μας αναγκάζει να κοιτάξουμε από κοντά τη δική μας άρνηση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες του κόσμου».

image

Ειδική μνεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, απέσπασε η ταινία «My Home» (Chez Moi) του Phuong Mai Nguyen «για το διακριτικό, αλλά βαθιά συγκινητικό τρόπο που κοιτά τις σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις. Με το ειλικρινές και δυνατό του σχέδιο καταφέρνει να επικοινωνήσει την ιστορία του με μοναδικό τρόπο, όπως μόνο η τέχνη μπορεί».

image

Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής ταινίας δόθηκε στo «Pineapple Calamari» της Kasia Nalewajka «για το ξεχωριστό, παράδοξο και αστείο να αφηγηθείς μία ιστορία που εξετάζει σε βάθος την φιλία. Πόσο μαγικό: ένα άλογο μας έδειξε τι σημαίνει ανθρωπιά».

Ads

image

Ειδική Μνεία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, κέρδισε η ταινία «Ivan’s Need» του Veronica Lingg «για την τολμηρή, φρέσκια αισθητική και φόρμα του, η οποία επικοινωνεί με επιτυχία την έντονη εμπειρία της σεξουαλικότητας, με έναν τρόπο που συνδυάζει την φαντασία με τον απενοχοποιημένο αισθησιασμό».

image

Tέλος, Βραβείο Κοινού για το, επίσης, νεοσύστατο τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Μεγάλου Μήκους, απονεμήθηκε στην ταινία «Pos Eso» του σκηνοθέτη Sam (Σαμ).

image

Την κριτική επιτροπή του 8ου animasyros συγκρότησαν οι Πόλυ Λυκούργου, γνωστή κριτικός κινηματογράφου (NOVA, FLIX.GR), η Ελληνοαμερικανίδα Αλίκη Θεοφιλόπουλος, animator και μία από τις πρώτες γυναίκες executive- producer της Disney και η σπουδαία Σλοβένα animator, Σπέλα Καντέζ.

image
Η κριτική επιτροπή του 8ου animasyros: η Πόλυ Λυκούργου, η Αλίκη Θεοφιλόπουλος και η Σπέλα Καντέζ.