Το 1956 ο Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετεί μία από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου: «Ο Δράκος». Ο κορυφαίος δημιουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών και ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο τεράστιο έργο του, ξαναβλέπουμε ένα διαχρονικό αριστούργημα του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου σινεμά.

Ads

Παραμονή Χριστουγέννων. Ένας μοναχικός κι ασήμαντος υπαλληλάκος, ο Θωμάς, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μοιάζει με τον φοβερό «δράκο της Αθήνας», έναν αδίστακτο κακοποιό που καταζητείται από την αστυνομία. Στην αρχή, τα χάνει κάπως, αλλά στη συνέχεια δέχεται να υποδυθεί το ρόλο του «δράκου», και ως τέτοιος γίνεται αποδεκτός από τα μέλη μιας συμμορίας του υποκόσμου.

Η συμμορία, με αρχηγό τον Χοντρό, συχνάζει σ’ ένα λαϊκό καμπαρέ και ετοιμάζει ένα μεγάλο κόλπο: την κλοπή ενός στύλου από το ναό του Ολυμπίου Διός και τη διάθεσή του σε ξένους αγοραστές. Όταν όμως αποκαλύπτεται πως ο Θωμάς δεν είναι ο πραγματικός δράκος, τα μέλη της συμμορίας που τον πίστεψαν νιώθουν ότι προδόθηκαν και εξεγείρονται.

«Οταν η ταινία πρωτοπροβλήθηκε, λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο, ο Έλληνας θεατής ήταν ανέτοιμος να διαβάσει τις νύξεις και τους συμβολισμούς της ταινίας και αρνιόταν ένα είδος κινηματογράφου που ερχόταν σε σύγκρουση με την αμερικανική κινηματογραφική κουλτούρα που για χρόνια και χρόνια κατέκλυζε τις κινηματογραφικές αίθουσες. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια σιωπής και ο σκοταδισμός που επέβαλαν οι Συνταγματάρχες στον ελληνικό λαό για να ξεπηδήσει ο «Δράκος» σαν ένα σινιάλο αντίστασης στη σιωπή που είχαν επιβάλει οι Συνταγματάρχες προσπαθώντας να πνίξουν στη γένεσή της κάθε ελεύθερη φωνή» – Ο Νίκος Κούνδουρος για την ταινία «Ο Δράκος»

Ads

Ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, συγκαταλέγεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση και δικαίως, μέσα στις δέκα καλύτερες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά. Ο σκηνοθέτης είχε αναθέσει στον Τάσο Ζωγράφο τα σκηνικά, ενώ το φιλμ διακατέχεται από το μουσικό σκορ που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η ταινία εκπροσώπησε το 1956 την Ελλάδα στη Mostra της Βενετίας, ενώ στο καστ συναντάμε εξαιρετικούς ηθοποιούς σε όλους τους ρόλους – Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Λεκάκη, Ανέστης Βλάχος, Φρίξος Νάσου – και πρωταγωνιστή τον συγκλονιστικό Ντίνο Ηλιόπουλο.

Ο Δράκος
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Θεοδωρίδης
Μοντάζ: Νίκος Κούνδουρος
Ήχος: Μικές Δαμαλάς
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τάσος Ζωγράφος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μακιγιάζ: Νίκος Βαρβέρης
Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Θεόδωρος Ανδρικόπουλος, Μαρίκα Λεκάκη, Φρίξος Νάσου, Κώστας Σταυρινουδάκης, Μανώλης Βλαχάκης, Ανέστης Βλάχος, Ανδρέας Ντούζος, Ζαννίνο, Σάββας Καλατζής, Νότης Πιτσιλός, Νίκος Τσαχιρίδης, Αλέκος Τζανετάκος
Τραγουδά η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Παίζουν η ορχήστρα του Λέανδρου, ο Δημήτρης Φάμπας (κιθάρα), το συγκρότημα λαϊκών τραγουδιών Χατζηδάκι και ο Βασίλης Τσιτσάνης.

image

image

image

image

image