Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, ένα από τα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβάλ ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία τις επόμενες ημέρες. Ο λόγος για το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (γνωστό κι ως Μπερλινάλε), το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Στο πλούσιο πρόγραμμα του, φιλοξενούνται μερικές από τις πιο αναμενόμενες δημιουργίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Ads

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, είναι ο δημοφιλής Αμερικανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, γνωστός από τις ταινίες του «Π», που αποτέλεσε το 1998, το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το υπέροχο «Requiem for a Dream» του 2000, το ρομαντικό «The Fountain» του 2006, το βραβευμένο στη Βενετία με Χρυσό Λέοντα το 2008, «Ο Παλαιστής», τον «Μαύρο Κύκνο» του 2011 – φιλμ με το οποίο κέρδισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας – ενώ πέρσι είδαμε τη νέα του δημιουργία «Νώε», ένα μέτριο blockbuster με πρωταγωνιστές τους: Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς και Έμα Γουάτσον.

image

Εκτός από τον Αρονόφσκι, στην κριτική επιτροπή της 65ης Μπερλινάλε, συναντάμε ακόμα: τον αξιόλογο Γερμανό ηθοποιό Ντάνιελ Μπρουλ («Rush», «Good Bye, Lenin!», «A Most Wanted Man», «Inglourious Basterds», «The Fifth Estate»), τον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο («Snowpiercer»), την παραγωγό Μάρθα Ντε Λαουρέντις – σύζυγο του θρυλικού Ντίνο Ντε Λαουρέντις (8 Αυγούστου του 1919 – 10 Νοεμβρίου του 2010) – την Περουβιανή σεναριογράφο και σκηνοθέτη Κλαούντια Λιόσα («The Milk of Sorrow» του 2009 – Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου), τον Μάθιου Γουάινερ (δημιουργό της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Mad Men») και την υπέροχη Γαλλίδα ηθοποιό Οντρέ Τοτού (Amélie – 2001, Dirty Pretty Things – 2002, A Very Long Engagement – 2004, The Da Vinci Code The Da Vinci Code – 2006).

Ads

image

Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, συμπεριλαμβάνει δεκαεννέα (19) ταινίες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης και φυσικά την Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε:

  • Aferim! του Ράντου Τζούντε
  • The Pearl Button (El botón de nácar) του Πατρίτσιο Γκούζμαν
  • The Club του Πάμπλο Λαράιν
  • Chasuke’s Journey (Ten no chasuke) του Sabu
  • Sworn Virgin (Vergine giurata) της Λάουρα Μπισμπούρι
  • 45 Years του Αντριου Χέιγκ
  • As We Were Dreaming (Als wir träumten) του Αντρέας Ντρέζεν
  • Body της Μαλγκόσκα Zουμόφσκα (Πολωνία)
  • Big Father, Small Father and Other Stories (Cha và con và) του Παν Ντανγκ Ντι
  • Eisenstein in Guanajuato του Πίτερ Γκρίναγουεϊ
  • Ixcanul Volcano (Ixcanul) του Γάιρο Μπουσταμάντε
  • Diary of a Chambermaid (Journal d’une femme de chambre) του Μπενουά Ζακό
  • Knight of Cups του Τέρενς Μάλικ
  • Nobody Wants the Night της Ιζαμπέλ Κοσέτ
  • Under Electric Clouds (Pod electricheskimi oblakami) του Αλεξέι Γκερμάν του νεότερου
  • Queen of the Desert του Βέρνερ Χέρτσογκ
  • Taxi του Τζαφάρ Παναχί
  • Victoria του Σεμπάστιαν Σκίπερ
  • Gone with the Bullets (Yi bu zhi yao) του Γιάνγκ Γουέν

Ας δούμε μερικές από τις δημιουργίες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και να συζητηθούν στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου:

«Nobody Wants the Night» της Ιζαμπέλ Κοσέτ

image

Πρόκειται για μία ταινία εποχής που διαδραματίζεται στην Γροιλανδία το 1908. Σ’ έναν απομονωμένο, παγωμένο τόπο, στον οποίο μια ομάδα από θαρραλέες γυναίκες και φιλόδοξους άντρες, θα ρισκάρουν τα πάντα για την αγάπη και τη δόξα. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Τζόζεφιν Πίρι μιας περήφανης και αποφασισμένης γυναίκας, η οποία είναι ερωτευμένη με τον εξερευνητή Ρόμπερτ Πίρι, που όμως εκείνος προτιμά την ερημιά του Αρκτικού κύκλου από την θαλπωρή του σπιτιού τους.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συναντάμε την υπέροχη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός (βραβευμένη με Όσκαρ: The English Patient – 1996), την Γιαπωνέζα Ρίνκο Κικούτσι (Βαβέλ – 2006) και τον Ιρλανδό ηθοποιό Gabriel Byrne (The Usual Suspects – 1995). Η νέα δημιουργία της Ιζαμπέλ Κοσέτ, αποτελεί παράλληλα και την ταινία έναρξης του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

«The Pearl Button» (El botón de nácar) του Πατρίσιο Γκουσμάν

image

Ο Πατρίσιο Γκουσμάν, γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής το 1941. Το ενδιαφέρον του για το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ως έφηβος, πρωτοήρθε σε επαφή με μερικές από τις ταινίες του Κρις Μαρκέρ, του Φρεντρίκ Ροσίφ και του Λουί Μαλ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής και στην Επίσημη Σχολή Κινηματογράφου στη Μαδρίτη, απ’ όπου κι αποφοίτησε με πτυχίο σκηνοθεσίας το 1970. Το 2013 στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, από τη «Μάχη της Χιλής» (1972-’79), μέχρι το «Νοσταλγώντας το Φως» (2010).

Το νέο ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουσμάν, «The Pearl Button» (El botón de nácar), θα παρουσιαστεί στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Μπερλινάλε και το φιλμ διηγείται την ιστορία δύο μικροσκοπικών κουμπιών που βρέθηκαν στον βυθό του ωκεανού, γράφοντας τη δική τους συγκινητική ιστορία.

«Eisenstein in Guanajuato» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

image

Ο Βρετανός πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Πίτερ Γκρίναγουεϊ, παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα φιλμ, το οποίο πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Σεργκέι Αϊζενστάιν. Το φιλμ επικεντρώνεται στην επίσκεψη του Ρώσου σκηνοθέτη στο Γκουαναχουάτο του Μεξικό το 1931, την εποχή που προσπαθούσε να γυρίσει το «Que Viva Mexico». Τον Αϊζενστάιν υποδύεται ο Φινλανδός ηθοποιός Έλμερ Μπακ.

«Diary of a Chambermaid» (Journal d’une femme de chambre) του Μπενουά Ζακό

image

Μετά την Πολέτ Γκοντάρ (Paulette Goddard) στην κλασική ταινία του Ζαν Ρενουάρ το 1946 και τη Ζαν Μορό (Jeanne Moreau) στην όμορφη ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ το 1964, ο Μπενουά Ζακό, παρουσιάζει στην μεγάλη οθόνη τη δική του εκδοχή, του θρυλικού μυθιστορήματος του Οκτάβ Μιρμπό (Octave Mirbeau), επιλέγοντας ως πρωταγωνίστρια του την υπέροχη Λέα Σεντού (Blue Is the Warmest Color – 2013, Η Πεντάμορφη και το Τέρας – 2014, Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή – 2014).

Το φιλμ μας μεταφέρει στη γαλλική επαρχία, στις αρχές του 20ού αιώνα. Η γλυκιά Σελεστίν, είναι μία νεαρή καμαριέρα, η οποία καταφθάνει από το Παρίσι και μπαίνει στην υπηρεσία των Λανλέρ. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τις παράξενες ορέξεις του αφεντικού της, αλλά και με την αυστηρή Μαντάμ Λανλέρ, η οποία διοικεί τόσο το σπίτι, όσο και τον νεαρό Τζόζεφ, τον αινιγματικό κηπουρό, που μοιραία θα την ερωτευτεί παράφορα…

«Knight of Cups» του Τέρενς Μάλικ

image

Η νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ (The Thin Red Line – 1998, The Tree of Life – 2011), αποτελεί αναμφισβήτητα ένα τα φιλμ που πρόκειται να συζητηθούν στη φετινή Μπερλινάλε. Στο καστ συναντάμε μερικούς από τις καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς τους από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπως ο Κρίστιαν Μπέιλ, η Νάταλι Πόρτμαν και βέβαια η Κέιτ Μπλάνσετ.

Το φιλμ παρακολουθεί τη ζωή και το έργο ενός δημοφιλούς σεναριογράφου, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες. Έχοντας πέσει θύμα των πειρασμών, της διασημότητας και της ασυδοσίας του, ο ήρωας μας προσπαθεί να συνέλθει και να επαναπροσδιορίσει το είναι του. Η ταινία πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος της Μπερλινάλε, σ’ ένα φεστιβάλ το οποίο ο Μάλικ το γνωρίζει καλά, καθώς το 1999 είχε αποσπάσει την Χρυσή Άρκτο, με την ταινία του, «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» (The Thin Red Line).

«Queen of the Desert» του Βέρνερ Χέρτσογκ

image

Γεννημένος στο Μόναχο της Γερμανίας το 1942, ο Βέρνερ Χέρτσογκ πραγματοποίησε την πρώτη του ταινία όταν ήταν μόλις είκοσι ετών (Herakles -1962). Από την πρώτη στιγμή, τράβηξε την προσοχή, χάρις στην ανορθόδοξη και ριζοσπαστική στάση του, η οποία τον έσπρωχνε στην αναζήτηση του ορισμού και συγχρόνως των ορίων του οράματος. Οι ταινίες του, είναι ένα μείγμα εφεύρεσης και αλήθειας, δείγματα ενός κινηματογραφικού ύφους που ξεπερνά τον υπερβολικά εύκολο διαχωρισμό μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, για να ερευνήσει την περιοχή ανάμεσα στον ρεαλισμό και την φαντασία. Στην μακρόχρονη πορεία του, ο Χέρτσογκ θα βρεθεί από το δάσος του Αμαζονίου, μέχρι την έρημο της Σαχάρας και τις κορυφές των Ιμαλαΐων, για να κινηματογραφήσει περιοχές και κόσμους, που δεν έχει δει κανείς πριν…

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Βέρνερ Χέρτσογκ έχει υπηρετήσει με αξιόλογα δείγματα γραφής και τον χώρο του ντοκιμαντέρ. Όμως φέτος – έξι χρόνια μετά την ταινία του My Son, My Son, What Have Ye Done (2009) – ο Γερμανός καλλιτέχνης επιστρέφει στη μυθοπλασία με τη νέα του δημιουργία: «Queen of the Desert».

Το φιλμ πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της αρχαιολόγου, συγγραφέα και εξερευνήτριας Γερτρούδης Μπελ στην αυγή του 20ου αιώνα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Νικόλ Κίντμαν, ενώ το καστ συμπληρώνουν αρκετοί και δημοφιλείς ηθοποιοί, όπως ο Τζέιμς Φράνκο, ο Ρόμπερτ Πάτινσον και ο Ντάμιαν Λιούις.

«Taxi» του Τζαφάρ Παναχί

image

Το ιρανικό καθεστώς έχει απαγορεύσει στον Τζαφάρ Παναχί τη σκηνοθεσία ταινιών, την έξοδο από τη χώρα και την επαφή με τον Τύπο για είκοσι (20) χρόνια… Όμως εκείνος πιστός στις αξίες του και τις αρχές του συνεχίζει με συγκινητική μεθοδικότητα να υπηρετεί την Έβδομη Τέχνη. Το 2012 στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είχαμε την ευκαιρία να δούμε το φιλμ «Αυτό δεν είναι μια Ταινία» (This Is Not a Film / In film nist) του Τζαφάρ Παναχί και του Μοτζτάμπα Μιρταχμάς, με τους σκηνοθέτες να δηλώνουν σχετικά:

«”Τα προβλήματά μας είναι όλα πλεονεκτήματα”. Όταν καταλάβαμε το νόημα αυτής της πολλά υποσχόμενης παραδοξολογίας, ανακτήσαμε την ελπίδα μας και προχωρήσαμε μπροστά, αφού οπουδήποτε στον κόσμο κι αν ζούμε πάντα θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα, είτε μικρά είτε μεγάλα. Είναι καθήκον μας να μη σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, αλλά να σκεφτούμε λύσεις. Η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής και το όνειρο να κρατήσουμε ζωντανή την τέχνη μας μάς κινητοποίησε ώστε να υπομείνουμε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο ιρανικό σινεμά. Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στον κινηματογράφο μάς έπεισαν πως αν ένας κινηματογραφιστής δεν μπορεί να κάνει ταινίες, θα φταίει ο ίδιος – κανένας άλλος. Η δυσάρεστη πραγματικότητα που διέπει τον κινηματογράφο και τους σκηνοθέτες στο σημερινό Ιράν μάς οδήγησαν να σταθούμε σ’ αυτή την, ίσως προσωρινή, πραγματικότητα και να αναπαραστήσουμε κομμάτια της που καθρεφτίζονται μέσα μας.»

Το 2013, ο Παναχί μαζί με τον Kambuzia Partovi, κυκλοφορήσαν την ταινία «Closed Curtain» (Pardé), η οποία παρά τις δυσκολίες, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, αποσπώντας παράλληλα και την Αργυρή Άρκτο. Φέτος ο Ιρανός δημιουργός παρουσιάζει στην Μπερλινάλε τη νέα του δημιουργία, η οποία αποτελεί ένα πορτρέτο της σύγχρονης Τεχεράνης με τον σκηνοθέτη στον ρόλο ενός ταξιτζή και τις ιστορίες των επιβατών, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τον προορισμό τους…

«Everything Will Be Fine» του Βιμ Βέντερς

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το 65ο Φεστιβάλ του Βερολίνου θα τιμήσει με Χρυσή Άρκτο τον Βιμ Βέντερς, ενώ παράλληλα θα προβληθούν δέκα χαρακτηριστικές ταινίες από την πλούσια φιλμογραφία του κορυφαίου δημιουργού. Πέρσι τον Μάιο στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης), το οποίο κέρδισε Ειδικό Βραβείο στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» και το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, όντας ένα από τα πέντε υποψήφια ντοκιμαντέρ για τα επερχόμενα Όσκαρ, στην αντίστοιχη κατηγορία.

O Βέντερς, πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της νέας του τρισδιάστατης ταινίας, με τίτλο «Everything Will Be Fine» και πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Φράνκο, η οποία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ, εκτός διαγωνιστικού. Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Μπερλινάλε αναφέρει σχετικά:

«Με το μεγάλο αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς, τιμούμε έναν από τους πιο αξιοσημείωτους σύγχρονους δημιουργούς. Το πολυσχιδές και ανάμεσα στα διαφορετικά είδη έργο του σαν κινηματογραφιστής, φωτογράφος και συγγραφέας έδωσε σχήμα στη ζωντανή μας κινηματογραφική μνήμη και συνεχίζει να εμπνέει άλλους δημιουργούς».

image

Το 65ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.