«Ένα χρόνο πριν ‘επιστρατεύτηκα’ με φίλους Ανδριώτες για τα εγκαίνια του θερινού θέατρου της Χώρας. Όλοι μαζί ζήσαμε την εμπειρία του πρώτου φεστιβάλ Άνδρου. Με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, αλλά και του πολιτιστικού δυναμικού του νησιού, θεωρώ ότι πετύχαμε το υπαίθριο θέατρο να αποτελεί για όλους μας τον Αυγουστιάτικο χώρο συνάντησης πολιτισμού….»

Ads

Ο Παντελής Βούλγαρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, παρουσίασε το πρόγραμμα της εφετινής διοργάνωσης, που επιστρέφει στις 16 Ιουλίου, στο νησί που είναι συνδυασμένο με υψηλής ποιότητας εικαστικά δρώμενα, λόγω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή,  του Μουσείου Κυδωνιέως αλλά και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.

Η Άνδρος του πολιτισμού, ετοιμάζεται να υποδεχτεί στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο, στη Χώρα, σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς, αφιερώματα.

Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Παντελή Βούλγαρη, είναι: «Κάθε χρονιά, να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία

«Αισθάνομαι ότι οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό, στο όνειρο του Αλκιβιάδη Τάττου, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές – λόγω της οικονομικής αλλά και της πολιτιστικής κρίσης – προσέφερε στον τόπο του, ένα μοναδικό θέατρο».

Ads

Το ανοικτό θέατρο-κόσμημα, στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας Άνδρου, (τον σχεδιασμό του οποίου υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος), σέβεται το φυσικό τοπίο κι έχει ενσωματωθεί σε αυτό, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα αρχαία θέατρα.

image

Στόχος των δημιουργών του είναι, όσοι αντικρίζουν τη σκηνή, να λένε: «Το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα σε αυτήν τη θέση».

Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, τον Αύγουστο του 2015, με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου και το θέατρο κατάμεστο (περισσότεροι από 9.000 θεατές, παρακολούθησαν τις παραστάσεις), αλλά και με την ποιότητα της διοργάνωσης, υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου και την ηθική στήριξη του δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη, μπήκαν οι στέρεες βάσεις ενός θεσμού με πορεία προς το μέλλον, τοποθετώντας την Άνδρο, στην κορυφή της προτίμησης των θερινών προορισμών, όσων αναζητούν διακοπές ποιότητας.

Συνδυασμό δηλαδή, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ποιότητας διαμονής και πολιτιστικά δρώμενα, υψηλού επιπέδου.

image

Φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, πάνω από 22.000 άτομα.

Ο χώρος του εντυπωσιακού θεάτρου, διατίθεται φυσικά και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους, που το στηρίζουν με πάθος.

Στα ανήσυχα θεατρικά σχήματα του νησιού, που χρόνια τώρα προσφέρουν ποιοτικές παραστάσεις, στην καταπληκτική Φιλαρμονική των Νέων του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, στον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Άνδρου με το 18ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στις Χορωδίες του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και στην Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου.

image

Σημαντικές είναι και οι δύο συναυλίες που διοργανώνει φέτος στο θέατρο, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματος Μιχαήλ Σ. Πολέμη.
 
Βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ανδριώτες και μη, χορηγούς που πέρσι αγκάλιασαν και στήριξαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπατριώτες του χορηγούς του φετινού 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου που με τη θερμή υποστήριξη και γενναιοδωρία τους αγωνίζονται για την εδραίωση ενός θεσμού πολιτισμού στον τόπο τους”.

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών λοιπόν, μια όαση πολιτισμού μας περιμένει όλους, από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, στην Άνδρο.
 
«Ξεκινάμε νωρίτερα φέτος τις εκδηλώσεις, από μέσα Ιουλίου και τελειώνουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε περισσότερες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού» είπε ο Παντελής Βούλγαρης και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν – και ήταν πολλοί- να μας επισκεφθούν. Αυτές οι συναντήσεις πολιτισμού πιστεύω ότι μας φέρνουν πιο κοντά όλους μας. Απόλυτη ανάγκη σήμερα να εμπνευστούμε από την τέχνη μας και να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη μικρή όμορφη χώρα». 

Στη συνέντευξη Τύπου του Δήμου Άνδρου, που δόθηκε στην Αθήνα, με θέμα την παρουσίαση των κορυφαίων πολιτιστικών δράσεων του καλοκαιριού στο νησί, παρουσιάστηκαν το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, η έκθεση του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, η έκθεση του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα «ΜΜΕ, Γλώσσα και Πολιτισμός» και η έκθεση του Μουσείου Λαογραφίας με θέμα «Το σχολείο 100 χρόνια πριν».

To πρόγραμμα 

Σάββατο 16 Ιουλίου ΕΝΑΡΞΗ CAMERATA JUNIOR
Τετάρτη 20 Ιουλίου ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ- ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΟΥ
Παρασκευή 22 Ιουλίου ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Δευτέρα 25 Ιουλίου ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ -25η ΩΡΑ
Τετάρτη 27 Ιουλίου ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ
Παρασκευή 29 Ιουλίου ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ- Θ.Ο.Α
Σάββατο 30 Ιουλίου ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΗΤΣΙΑΣ-ΝΤΑΓΑΚΗ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Δευτέρα 1η Αυγούστου ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΕΛΛΙΝΙ
Τρίτη 2 Αυγούστου ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΕΛΛΙΝΙ
Τετάρτη 3 Αυγούστου ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΕΛΛΙΝΙ
Πέμπτη 4 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΦΕΛΙΝΙ -ΝΙΝΟ ΡΟΤΑ
Κυριακή 7 Αυγούστου ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΣΚΗΝ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ
Δευτέρα 8 Αυγούστου ΣΤΑΜΑΤΙΑ -ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ -ΣΚΗΝ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ OPUS- ΣΚΗΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ -ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΗΝ Μ. ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΝΑ ΠΟΛΕΜΗ
(ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Σ. ΠΟΛΕΜΗ)

Τρίτη 16 Αυγούστου ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
Τετάρτη 17 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΖΙΩΓΑΛΑΣ-ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ-ΜΗΛΙΩΚΑΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΔΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ)
Παρασκευή 19 Αυγούστου ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ( ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ)  Όσο πιο γρήγορα, ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Κυριακή 21 Αυγούστου MUSIC AND DANCE GALA FOR ANDROS -ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ EΘΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
Τετάρτη 24 Αυγούστου ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ-ΣΚΗΝ. ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ
Σάββατο 27 Αυγούστου ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ- ΟΜΑΔΑ ΑΛΑΛΟΥΜ -Γ.ΔΑΜΠΑΣΗ
(ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙΡΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ-ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Επίσης, στο θέατρο θα παρουσιασθούν:
18/6/16 ΣΥΝΑΥΛΙΑ Μ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ- Γ. ΠΕΡΡΗ- διοργάνωση ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Σ. ΠΟΛΕΜΗ

2/7/16 ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
9/7/18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ