Για μια ακόμη χρονιά ανοίγει τις πύλες του το αντιρατσιστικό φεστιβάλ την Παρασκευή στις 4 Ιουλίου στην Πανεπιστημιούπολη. Των Σοφίας Μανώλη, Κωνσταντίνας Σπυροπούλου, Τάνιας Βουχάρα

Ads

 
Πώς βλέπουν όμως την πολύχρονη πορεία του φεστιβάλ οι διοργανωτές;

«Φέτος το φεστιβάλ ενηλικιώνεται» λέει στο Tvxs η Όλγα Λαφαζάνη, μέλος του συντονιστικού. «Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά σε σχέση με το πρώτο φεστιβάλ που είχαν έρθει περίπου χίλια άτομα. Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ έχει μία συνέχεια, δημιουργεί κουλτούρα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Χαράσσεται σαν εμπειρία και σε αυτόν που το στήνει και το συντονίζει και σε αυτόν που συμμετέχει», συμπληρώνει.
 
Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές που θα πυροδοτήσουν έναν προβληματισμό για το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας. Η κα Λαφαζάνη εκτιμά ότι παρά την αύξηση του ρατσισμού λόγω της κρίσης και με την άνοδο της Χρυσής Αυγής σημειώνεται ταυτόχρονα αύξηση του αντιρατσισμού.
 
Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κρατουμένων των φυλακών ο κος Χρήστος Βλάχος, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, υπενθυμίζει μιλώντας στο Tvxs τα αιτήματά τους, που αφορούν στις ειδικές επισκέψεις των κρατουμένων, στις φυλακές τύπου Γ’ και στο νόμο του 2013.
 
«Συμφωνώ με μία αντιρατσιστική στάση ζωής,θέτοντας όμως μία βασική παράμετρο: Είμαι ρατσίστρια με τους ρατσιστές» λέει η Μελίνα Κανά η οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ. Η τραγουδίστρια μιλάει στο Tvxs για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που την έχουν κινητοποιήσει όπως αυτό του λιθοβολισμού της κοπέλας, που έφυγε με τον αγαπημένο της, καθώς και η κακομεταχείριση γυναικών και παιδιών για ρατσιστικούς και όχι μόνο, λόγους.
 
Μπορεί η τέχνη να “απαντήσει” στον ρατσισμό;  
 
«Η Τέχνη διέπεται από συναισθήματα και μπορεί να απαντήσει σε θέματα ρατσισμού. Γι’ αυτό, οι καλλιτέχνες κάνουμε συναυλίες, καθώς μοιραζόμαστε αυτά τα συναισθήματα», καταλήγει η Μ. Κανά.
 
Στις συζητήσεις, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται θεματικές όπως η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη, ο ρατσισμός απέναντι στις μειονότητες, τους τοξικοεξαρτημένους και τα άτομα με αναπηρία, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των φυλακισμένων, τα ζητήματα της έμφυλης βίας, της ιθαγένειας και των απολύσεων την εποχή της κρίσης.
 
Στο μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό όπως η Μελίνα Κανά και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Φωτεινή Βελεσιώτoυ καθώς και σχήματα με παραδοσιακές μουσικές από Μαδαγασκάρη, Βουλγαρία, Αλβανία και Μπαγκλαντές. Τέλος, με όχημα τις κουζίνες του το φεστιβάλ μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε και ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
 
Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του αντιρατσιστικού φεστιβάλ