Χρυσάφι και σπάνια μέταλλα όπως το αντιμόνιο εκλύει το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σύμφωνα με Τα Νέα. 
 

Ads

Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που ερεύνησαν σε βάθος 500 μέτρων το πυθμένα του ηφαιστείου, διαπίστωσαν πως επικρατούν σπάνια φαινόμενα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στο κόσμο.
 
Χρυσάφι, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρος, αρσενικό, υδράργυρος, ψευδάργυρος αλλά και διοξείδιο του άνθρακα σε ποσότητες που ουδέποτε έχουν καταγραφεί, μαζί με μικροοργανισμούς που συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο και φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων – και όχι μόνο – συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτού του ηφαιστείου.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Στέφανο Κίλια, τα ευρήματα έδειξαν ύπαρξη χρυσού σε εντυπωσιακή περιεκτικότητα. Η ανώτατη τιμή που μέτρησαν οι ερευνητές ήταν 32 γραμμάρια στο τόνο. Την ίδια στιγμή η μέση τιμή είναι 9 με 10 γραμμάρια στο τόνο.
 
«Η μέγιστη περιεκτικότητα του δείγματος σε άργυρο ήταν 1.910 γραμμάρια στο τόνο. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση του αντιμονίου, αυτού του στρατηγικής σημασίας μετάλλου. Το βρήκαμε σε μέγιστη περιεκτικότητα 22.400 γραμμάρια στο τόνο. Πρόκειται για ποσότητα που ενδεχομένως να μην έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στη διεθνή επιστημονικής βιβλιογραφία» δήλωσε ο Στέφανος Κίλιας.