Το κλείσιμο του τελευταίου της πυρηνικού αντιδραστήρα που παρέμενε σε λειτουργία ανακοίνωσε η Ιαπωνία. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία 40 χρόνια που η χώρα μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με την εταιρεία Kansai Electric Power Co., ο αντιδραστήρας 4 στον πυρηνικό σταθμό του Όι, στη δυτική Ιαπωνία, κλείνει τις πρωινές ώρες της δευτέρας. Με το κλείσιμό του, και οι 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι οποίοι κάλυπταν περίπου το εν τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον.

Ads

 
Παρότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, η κοινή γνώμη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εναντίον της εν μέσω φόβων για σοβαρά ατυχήματα, μετά από την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα.
 
Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία παρέμεινε χωρίς πυρηνική ενέργεια ήταν το Μάιο του 2012, όταν όλοι οι αντιδραστήρες έκλεισαν για προγραμματισμένους ελέγχους.
 
Οι περισσότεροι δεν ξανάνοιξαν εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων, παρά την ανησυχία που εξέφραζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για παρατεταμένες συσκοτίσεις, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους αντιδραστήρες.
 
Οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι, όμως η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για επαναλειτουργία δύο αντιδραστήρων στη μονάδα του Όι, τον Ιούλιο του 2012.
 
Μετά κλείσιμο των αντιδραστήρων, η Ιαπωνία προσπαθεί να καλύψει το ενεργειακό κενό με ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν αυξηθεί αισθητά.
 
Ωστόσο, η πιθανότητα επαναλειτουργίας των αντιδραστήρων φαντάζει μακρινή, στον απόηχο σοβαρών συμβάντων στον – κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι του 2011 – πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα μείνει χωρίς πυρηνική ενέργεια τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο.