Ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων, έστειλε το κόμμα στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με τροπολογία που εισήχθη σε νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ και «δίνει το πράσινο φως» στη διενέργεια παραστάσεων με ζώα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ads

 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν «ότι η επίμαχη τροπολογία εκθέτει τη χώρα διεθνώς ενόψει μάλιστα της Ελληνικής Προεδρίας, καθιστώντας την ουραγό των εξελίξεων στον τομέα των δικαιωμάτων των ζώων». Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τις Ελληνικές αρχές να απαγορεύσουν την αιχμαλωσία κητωδών και να διατηρήσουν την απαγόρευση των παραστάσεων ζώων σε οποιονδήποτε χώρο (Ν. 4039/2012), επιβάλλοντας ταυτόχρονα το νόμο που έως σήμερα δεν έχουν εφαρμόσει.
 
«Η Ελληνική Προεδρία ξεκινά με μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα της Οικολογίας και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της προστασίας των ζώων. Με μία αιφνιδιαστική κίνησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρης, επιχειρεί να τροποποιήσει το άρθρο 12 του ν.4039/2012 που απαγόρευε τη διεξαγωγή παραστάσεων με ζώα, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα από πρωτοπόρο, σε ουραγό των εξελίξεων στον τομέα των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και του πολιτισμού» καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
 
Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 12 παρ. 1 του ν. 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», ορίζεται ότι «απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού». Αντιστοίχως στο άρθρο 13 παρ. 1 ορίζεται ότι από την ως άνω διάταξη εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, υπό την προϋπόθεση ότι στους χώρους τους δεν διεξάγονται παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων.
 
Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, ήδη από τον Ιούνιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανήρτησε στο opengov.gr προτεινόμενη τροπολογία της επίμαχης διάταξης, στην οποία απαλείφεται η ανωτέρω προϋπόθεση, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στις εγκαταστάσεις του οποίου διεξάγονται, έως σήμερα παρανόμως, τέτοιου είδους παραστάσεις με δελφίνια και θαλάσσιους ελέφαντες.
 
Για το ζήτημα υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των ζώων, αλλά και από τους Οικολόγους Πράσινους με αποτέλεσμα το ΥΠΑΑΤ να αποσύρει ουσιαστικά την προτεινόμενη τροπολογία. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «χρησιμοποίησε την προσφιλή μέθοδο, απόλυτα καταδικαστέα για ένα ευνομούμενο κράτος, να περάσει εν μέσω εορτών, την τροπολογία σε ένα ογκώδες νομοσχέδιο, αγνοώντας τις αιτιάσεις των επιστημονικών φορέων και των οργανώσεων για την προστασία των ζώων».
 
Με το παρόν νομοσχέδιο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και συγκεκριμένα το άρθρο 9, ορίζεται ότι: Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο. Εξαιρούνται επίσης, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, στις εγκαταστάσεις των οποίων διεξάγονται εκπαιδευτικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης».
 
«Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 13 ν.4039/2012, φωτογραφίζει το μόνο «νόμιμο» ζωολογικό κήπο στην Ελλάδα, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Οι πιέσεις που ασκούνται στο ΥΠΑΑΤ προς την κατεύθυνση του ενδοτισμού  σε οικονομικά συμφέροντα, θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Εξάλλου, όχι τυχαία, έως σήμερα οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου έμειναν εν πολλοίς ανεφάρμοστες» υπογραμμίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, προσθέτοντας ότι η μεταφορά δελφινιών στο Αττικό Πάρκο έγινε στην Ελλάδα κατά παράβαση τόσο της εθνικής όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων του ν.4039/2012 από το Δήμου Σπάτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε  ότι αφορά στο δελφινάριο, είναι καθόλα πλημμελής, έως ανύπαρκτος, δεδομένου ότι το δελφινάριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, παρά το γεγονός ότι η δεξαμενή και οι λοιπές εγκαταστάσεις για τα δελφίνια δεν διαθέτουν  άδεια ούτε κατασκευής, αλλά  ούτε και λειτουργίας.

Τα δελφίνια, τα οποία θεωρούνται τα ευφυέστερα όντα μετά τον άνθρωπο, διανύουν υπό φυσιολογικές συνθήκες δεκάδες μίλια ημερησίως και καταδύονται έως τα 100 μέτρα βάθος. Επομένως οι δεξαμενές, αποτελούν «κλουβιά» που σε καμία περίπτωση  δεν μπορούν να μιμηθούν το φυσικό περιβάλλον των δελφινιών. Επίσης δεδομένου ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν υπερήχους προκειμένου να πάρουν για το περιβάλλον τους πληροφορίες όπως η απόσταση ή το σχήμα αντικειμένων (ηχοεντοπισμός), η αλλεπάλληλη αντήχηση του σόναρ τους από τα τοιχώματα των δεξαμενών συχνά τα οδηγεί στην τρέλα. Σύμφωνα με έρευνες υπό συνθήκες αιχμαλωσίας ένα στα δύο δελφίνια πεθαίνει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της φυλάκισής του λόγω στρες, ασθενειών και μολύνσεων εντός της δεξαμενής, ενώ στο φυσικό περιβάλλον ένα δελφίνι μπορεί να ζήσει έως και 45 – 50 χρόνια. Η εκπαίδευση των δελφινιών βασίζεται στη στέρηση τροφής, η οποία σε συνδυασμό  με τη μη ικανοποίηση πολύ βασικών βιολογικών και ψυχολογικών τους αναγκών λόγω της αιχμαλωσίας, καθιστά τη διαβίωση τους στις δεξαμενές εξαιρετικά βασανιστική.
 

«Η εν λόγω μορφή «εκπαίδευσης-ενημέρωσης και ψυχαγωγίας» που στηρίζεται  στο βασανισμό των ζώων κρίνεται ευθέως αντιπαιδαγωγική, διότι περνά λανθασμένα μηνύματα στους νέους. Αντιθέτως, όπως έχουμε προτείνει στο παρελθόν σε επιστολή μας στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας,  η ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών θα μπορούσε πραγματοποιηθεί μέσω επισκέψεων στη φύση, είτε σε κέντρα περίθαλψης της άγριας ζωής ή ακόμη καλύτερα με την ενεργή συμμετοχή τους ως εθελοντές σε ανάλογες δραστηριότητες» καταλήγουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και ζητούν από την Πολιτεία τη διατήρηση των διατάξεων των άρθρων 12 και 13 του ν. 4039/2012 «που αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση». Επιπλέον απαιτούν να απαγορευτεί άμεσα η λειτουργία δελφινάριου και η ασφαλής μεταφορά των δελφινιών σε κατάλληλο περιβάλλον. Τέλος αναφέρουν ότι θα προσφύγουν άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της εν λόγω διάταξης ως «φωτογραφικής».

Ads