Στην Ασία, η υποχρεωτική, για κάθε τουρίστα που «σέβεται τον εαυτό του», βόλτα με ελέφαντες και οι selfies αναμνηστικές φωτογραφίες, βασίζονται στο αιματηρό εμπόριο βασανισμένων ζώων. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, οι άγριοι ελέφαντες της Μιανμάρ αιχμαλωτίζονται και κακοποιούνται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, με άγριους ξυλοδαρμούς από διακινητές, με στόχο το κέρδος στα τουριστικά πάρκα της χώρας. Της Μικαέλας Κόλλια. 

Ads

Σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης άγριων ζώων, τη TRAFFIC, οι λαθροκυνηγοί στη Μιανμάρ, αιχμαλωτίζουν ελέφαντες μέσα στη ζούγκλα, και στη συνέχεια είτε σφάζουν τους γηραιότερους είτε βασανίζουν τους νεότερους. Οι τελευταίοι βασανίζονται ώστε να τους επιβάλλουντην υποταγή επειδή τους είναι πιο πολύτιμοι στο να διασκεδάζουν διασκεδάσει τους τουρίστες. Μάλιστα, καθώς οι τουρίστες προτιμούν τους νεότερους ελέφαντες, η τρέχουσα αξία τους ανλερχεται είναι περίπου στα 33.000 δολάρια. Είναι χαρακτιριστικό ότι, στο αυτοαποκαλούμενο «ομόσπονδο κράτος του χαμόγελου», οι ελέφαντες εργάζονταν παραδοσιακά στη βιομηχανία υλοτομίας.

«Όταν πιάσουν έναν άγριο ελέφαντα, μερικοί [λαθροθήρες] μετατρέπουν τη ζούγκλα σε σαν ένα πεδίο δολοφονίας. Για να πιάσουν ένα μωρό πρέπει να σκοτώσουν τη μητέρα του, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του μικρού, καθώς δε μπορεί να επιβιώσει μακριά από εκείνη», δήλωσε στη TIME, η Σάνγκντουεν Τσάιλερτ, γνωστή ως Λερτ, η οποία εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια για τη διάσωση των ελεφάντων στην πατρίδα της, τη βόρεια Ταϊλάνδη.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεσμεύθηκε να πατάξει το εμπόριο ελεφάντων τον Φεβρουάριο του 2012, τοποθετώντας μικροτσίπ στους ελέφαντες. Ωστόσο, δεδομένου ότι το μικροτσίπ δε συνδέεται άμεσα, αλλά σε διάστημα 4 χρόνων από τη γέννησή τους, οι λαθροθήρες έχουν άφθονες ευκαιρίες να βρουν νέα θύματα και να τα παρουσιάσουν ως ιδιωτική περιουσία.

Ads

«Υπάρχουν τεράστιες τρύπες στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία  κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει τους αδίστακτους επιχειρηματίες να αιχμαλωτίζουν τα ζώα με την παραποίηση εγγράφων γέννησης και ιδιοκτησίας», δήλωσε η Τζοάνα Καρυ-Ελβες, διευθύντρια της εκστρατείας «Elephant Family».

Παράλληλα,  η παράνομη διακίνησή των άγριων ζώων σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ασία, ακόμη και η μεταφορά τους ως την Κίνα και τη Νότια Κορέα, διευκολύνεται από αξιωματούχους, οι οποίοι προσφέρουν νέες, ψεύτικες ταυτότητες για τα ζώα, στο Λάος.

Η Λεκ (η οποία, το 2010, αναδείχθηκεσε μία από τις έξι Γυναίκες Ήρωες της Παγκόσμιας Οικολογικής Διατήρησης, από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον) σημειώνει ότι, η ενημέρωση των τουριστών είναι ζωτικής σημασίας για την ουσιαστική καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ζώων. Περίπου 6.500 ελέφαντες ζουν σήμερα στην Ταϊλάνδη, από τους οποίους αιχμαλωτίζονται και βασανίζονται άγρια σχεδόν οι 2.500.

«Οι τουρίστες θέλουν να δουν τους ελέφαντες να ζωγραφίζουν και να κάνουν πολλά διασκεδαστικά και περίεργα πράγματα αλλά, στην πραγματικότητα, ο τουριστικός κλάδος είναι  ό,τι πιο ανησυχητικό και επικίνδυνο για αυτούς. Από τη στιγμή που αιχμαλωτίζονται δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν πάνω από ένα χρόνο», τονισε η Λερτ.

Η μελέτη της οργάνωσης TRAFFIC αναφέρει ότι, το διάστημα μεταξύ 2011 και 2013, 81 ζωντανοί ελέφαντες αιχμαλωτίστηκαν παράνομα με σκοπό την πώληση τους στην τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης.

Τέλος, ο Κρις Σεπερντ, ο περιφερειακός διευθυντής της TRAFFIC για τη Νοτιοανατολική Ασία, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν άμεσα αλλαγές στη νομοθεσία, για τη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου προέλευσης των ελεφάντων σε τουριστικές και άλλες τοποθεσίες όλης της Ταϊλάνδης, τα πράγματα θα πάρουν γρήγορα επικίνδυνη τροπή, τόσο για το οικοσύστημα όσο και για το ίδιο το είδος.