«Θετικότατη εξέλιξη» τόσο για το μέλλον της βιώσιμης αλιείας όσο και για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών χαρακτηρίζει η  WWF Ελλάς την υπερψήφιση στις 6 Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης μέτρων της Γερμανίδας ευρωβουλευτού των Σοσιαλιστών, Ούλρικε Ρόντουστ για τον Κανονισμό Πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).
 

Ads

Όπως αναφέρει η οργάνωση, πρόκειται για μία σημαντική νίκη, η οποία επιτεύχθηκε με τη συμβολή χιλιάδων Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, καθώς η ΚΑλΠ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας πραγματικά βιώσιμης αλιείας. Αν η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία εγκρίθηκε με 502 ψήφους υπέρ έναντι 137 κατά, υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη θα θέσει τέρμα στα παζάρια που γίνονται κάθε χρόνο ως προς τον καθορισμό των ορίων στην αλιεία. Με στόχο την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, τα όρια θα τίθενται αυτόματα με βάση τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την υγεία των πληθυσμών.
 
Ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, δήλωσε σχετικά: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε σήμερα ένα τεράστιο βήμα υπέρ μιας πραγματικά βιώσιμης αλιείας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το πιεστικό πλαίσιο της οικονομικής κρίσης αλλά και τις εντονότατες πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από συγκεκριμένες πλευρές».
 
«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφουγκράστηκαν τους ψηφοφόρους τους, χρησιμοποίησαν τη νεοαποκτηθείσα δυνατότητα ψήφου και έκαναν ένα βήμα μπροστά ως προς τη βιώσιμη αλιεία. Πλέον, η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αλιείας και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα των αλιευτικών κοινοτήτων, των αλιέων και των επιχειρήσεων αποτελεί πολιτική προτεραιότητα», σημείωσε, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.