Μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν, καθώς η πτήση τους από το Περού στο Γιοχάνεσμπουργκ κράτησε πάνω από 15 ώρες, όμως αυτή θα είναι και η τελευταία ταλαιπωρία για 33 λιοντάρια που έχοντας βασανιστεί σε τσίρκα, έκαναν το ταξίδι προς την ελευθερία.

Ads

Τα 33 λιοντάρια διασώθηκαν από τσίρκα στο Περού και την Κολομβία και μεταφέρθηκαν για μια νέα ζωή, κοντά στη φύση, στο νοτιοαφρικανικό καταφύγιο Emoya (Emoya Big Cat Sanctuary). Εκεί θα ζήσουν ελεύθερα πια σε σε μια έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό, παρά μόνο στους εργαζόμενους του κέντρου που θα τα φροντίζουν.

«Έζησαν μια πραγματική κόλαση. Τα χτυπούσαν και τα άφηναν νηστικά. Τα φέρνουμε στον παράδεισο, στις ρίζες τους», είπε η Γιαν Κρίμερ, πρόεδρος της Animal Defenders International (ADI), που υποδέχτηκε τα ζαλισμένα από το υπερατλαντικό ταξίδι λιονταράκια στο αεροδρόμιο. Πρόκειται για την ΜΚΟ που έχει αναλάβει αυτή τη μεγάλη επιχείρηση στην οποία έχει δοθεί η «κωδική» ονομασία «Πνεύμα ελευθερίας».

Από τα 33 αιλουροειδή, τα 24 προέρχονται από το Περού και τα 9 από την Κολομβία, χώρες που και οι 2 έχουν εγκρίνει νόμους που απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων στα τσίρκα, το 2011 και το 2013 αντίστοιχα.

Ads

Αν και στην Κολομβία το τσίρκο Μπουκαραμάνγκα συνεργάστηκε και παρέδωσε οικειοθελώς τα λιοντάρια του, στο Περού η ΜΚΟ χρειάστηκε τη συνδρομή της αστυνομίας σε πολλά τσίρκα προκειμένου να εξασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου και να απελευθερώσει τα ζώα από την επώδυνη αιχμαλωσία τους.

Σύμφωνα με την ADI, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην ιστορία επιχείρηση μεταφοράς αιλουροειδών σε αιχμαλωσία.

Δείτε τις φωτογραφίες από την επιχείρηση «Πνεύμα ελευθερίας»:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image