Μία νέα τεχνική για την  τροφοδότηση ηλεκτρονικών συσκευών ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bedfordshire, που φιλοδοξούν με τη νέα μέθοδο να  δώσουν τέλος στην εποχή των συμβατικών μπαταριών.

Ads

 
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής των Ben Allen από το «Centre for Wireless Research», ανέπτυξε μία τεχνική που βασίζεται στα ραδιοκύματα. Οι επιστήμονες κατοχύρωσαν τα πνευματικά δικαιώματα της νέας τους εφεύρεσης.
 
Ο Ben Allen σημειώνει πως τα ραδιοκύματα, όπως τα κύματα φωτός ή τα ηχητικά κύματα ή τα κύματα αέρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.
 
Με τη νέα τεχνική τα ραδιοκύματα αντικαθιστούν τις μπαταρίες σε μικρές καθημερινές ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα ρολόγια και τα τηλεχειριστήρια. «Η νέα αναδυόμενη τεχνολογία υπόσχεται τη μείωση της εξάρτησής μας από τις συμβατικές μπαταρίες», τόνισε ο Ben Allen στο BBC.

Στη Βρετανία «θάβουμε κάθε χρόνο περίπου 20.000 και 30.000 τόνους μπαταριών σε χώρους υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα τοξικές χημικές ουσίες να εισέρχονται στο έδαφος», σημειώνει. 
 
Το επόμενο στάδιο για τους ερευνητές αφορά στην εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. «Η ανάπτυξη του προϊόντος μπορεί να είναι εμπορικά επωφελή», υποστηρίζει ο Ben Allen. «Υπάρχει μεγάλη εμπορική δυνατότητα σε αυτόν τον τομέα», προσθέτει.