Μπορεί το πρόβλημα της θέρμανσης να ταλανίζει τους χειμώνες μας, τα πράγματα δεν είναι όμως καλύτερα το καλοκαίρι που το πρόβλημα της υπερθέρμανσης παραμονεύει.

Ads

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχει βιώσει τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων δύο περίπου χιλιετιών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Το αποκορύφωμα μάλιστα το ζήσαμε στους καύσωνες των ετών 2003, 2010 και 2015.

Σύμφωνα με την μελέτη, ζεστά καλοκαίρια υπήρχαν κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, έως τον 3ο αιώνα μ.Χ., ενώ μεταξύ 4ου και 7ου αι. τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια ήταν πιο ψυχρά. Τον γενικά ζεστό Μεσαίωνα ακολούθησε η κρύα Μικρή Εποχή των Πάγων μεταξύ 13ου και 18ου αιώνα. Από τις αρχές του 20ού αιώνα τα καλοκαίρια στην Ευρώπη έγιναν σταδιακά πιο θερμά, κυρίως λόγω της ανθρωπογενούς δραστηριότητας που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή.

Τα τελευταία 30 χρόνια, τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια είναι τα πιο ζεστά εδώ και 2.100 χρόνια περίπου, ιδίως στη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με την μελέτη, μεταξύ 1986-2015 στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο έχει σημειωθεί μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας γύρω στους 1,3 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, οι καύσωνες τείνουν να γίνονται συχνότεροι, πιο έντονοι και μεγαλύτερης διάρκειας. Η μελέτη δεν αποκλείει ότι στο μέλλον οι καύσωνες μπορεί να διαρκούν ακόμη και ολόκληρες δεκαετίες.

Ads

Η νέα μελέτη 45 επιστημόνων από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters».