Ο κατάλογος με τα 100 είδη του πλανήτη που απειλούνται περισσότερο με εξαφάνιση δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Διατήρηση της Φύσης στην πόλη Jeju, στη Νότια Κορέα.
 

Ads

Όπως αναφέρει το econews.gr, η λίστα καταρτίστηκε από 8.000 επιστήμονες με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Στο project συμμετείχαν και επιστήμονες από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «τα 100 πλέον απειλούμενα είδη, από 48 διαφορετικές χώρες, θα είναι τα πρώτα που θα εξαφανιστούν αν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία τους».
 
Στα απειλούμενα είδη της λίστας περιλαμβάνεται ο πυγμαίος βραδύπους με τα τρία δάχτυλα που εντοπίζεται αποκλειστικά στο νησί Escudo, ανοιχτά των ακτών του Παναμά, ο Ασιατικός Μονόκερος που ζει στη Νοτιανατολική Ασία, ο χαμαιλέοντας του Ταρζάν, το αραβικό ρόδο κλπ.
 
Οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα περισσότερα είδη της λίστας θα εξαφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαιτίας της μη λήψης μέτρων, καθώς δεν προσφέρουν στους ανθρώπους εμφανή πλεονεκτήματα, μια άποψη που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπαθούν να αλλάξουν.
 
Απευθύνοντας έκκληση για αλλαγή στάσης, οι επιστήμονες που συνέταξαν τη λίστα παραθέτουν το παράδειγμα των μεγάπτερων φαλαινών που επιβίωσαν και εξακολουθούν να υπάρχουν χάρη σε αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
 
«Όλα τα είδη έχουν αξία για τη φύση και κατ’ επέκταση για τους ανθρώπους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επιστήμονας της IUCN, Simon Stuart.
 
«Αν και η αξία ορισμένων ειδών μπορεί να μην είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή, όλα τα είδη συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην εύρυθμη λειτουργία του πλανήτη», καταλήγει ο επιστήμονας.