Ads

Τουλάχιστον 5,7 εκατομμύρια νυχτερίδες έχουν πεθάνει σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά από το «Σύνδρομο της Λευκής Μύτης», μία θανατηφόρα ασθένεια που χτυπάει τις νυχτερίδες και οφείλεται σε μύκητα.

 
Το «Σύνδρομο της Λευκής Μύτης» ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά το 2006 σε μία σπηλιά στη Νέα Υόρκη.  Η ασθένεια, που μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλεί ασυνήθιστη συμπεριφορά στις νυχτερίδες, με αποτέλεσμα να ξυπνούν τους χειμερινούς μήνες και πετούν έξω από τη σπηλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν η εξάπλωση της ασθένειας δεν σταματήσει άμεσα, τότε υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για αφανισμό των νυχτερίδων. Πριν λίγο καιρό η αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής σφράγισε σπηλιές και ορυχεία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μετάδοση της νόσου.

 
Οι νυχτερίδες είναι πολύτιμες για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς αποτελούν «φυσικό εντομοκτόνο», περιορίζοντας τον πληθυσμό των εντόμων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και μεταδίδουν ασθένειες στους ανθρώπους. 

Ads