Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου το βράδυ της Παρασκευής στο συλλαλητήριο ενάντια στη καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, τις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές καθώς και στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Ads

Το συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν το Συντονιστικό Επιτροπών Πρωτοβουλίας κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής- Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και το Πανελλήνιο Δίκτυο Ακτές «Ώρα Μηδέν». 

To κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου είναι «Χημικά -Σκουριές -Ακτές. Συμβαίνουν τώρα! Μαζί τα σταματάμε τώρα!» και αφορά τρία «φλέγοντα περιβαλλοντικά μέτωπα της σημερινής περιόδου: την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας που πραγματοποιείται σήμερα στη Μεσόγειο, τη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή στη Χαλκιδική από τις εξορύξεις χρυσού, και τα προωθούμενα κυβερνητικά νομοθετήματα για τον αιγιαλό και τις παραλίες», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές

Ακολουθεί συναυλία στην οποία συμμετέχουν οι Νένα Βενετσάνου, Παντελής Θαλασσινός, Μελίνα Κανά, Θοδωρής Κοτονιάς, Κώστας Λειβαδάς, Νίκος Τουλιάτος, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.ά.

Ads

image

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εξουδετέρωση των χημικών, με παραπλέοντα πολεμικά και εμπορικά πλοία να προδίδουν το στίγμα τους και τις κινήσεις τους. 

Δηλώσεις για το θέμα έκανε νωρίτερα στον Ράδιο 9,84 της Κρήτης η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου, η οποία πρωτοστατεί σε μία σειρά δράσεων. Με επιστολή – έγγραφο διαμαρτυρία ζητά επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενου ατυχήματος πάνω στο Cape Ray. Το έγγραφο, που υπογράφουν και άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης και πρόκειται να κατατεθεί και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Παράλληλα θα αποσταλεί προς τις πρεσβείες των χωρών που εμπλέκονται με την υπόθεση, ενώ θα ζητηθεί και συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Ξεφόρτωσαν την πολιτική προστασία χωρίς πόρους και γνώση στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο», δήλωσε η δήμαρχος στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, κατήγγειλε τα προσκόμματα που θέτει η ΕΕ προκειμένου να παραπεμφθεί στις καλένδες το θέμα της καταστροφής των χημικών. Είπε ωστόσο ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και ότι τη Δευτέρα το απόγευμα θα υπάρξουν οι εξελίξεις.

Συντονίζουν τις δράσεις τους και οι φορείς των Χανίων με τον αποκλεισμό της βάσης της Σούδας, την έξοδο προς τη Μεσόγειο των αλιέων και των ακτιβιστών, την εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των τουριστών που βρίσκονται στο νησί. «Θα βγούμε σύντομα στα ανοιχτά. Στόχος μας είναι η επικοινωνιακή ένταση και κατ’ επέκταση το άδοξο τέλος αυτού του πειράματος, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξηγήσεις στους πάντες πλέον», είπε στο Ράδιο 9,84 ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας.

Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, εξέφρασε την ότι δε θα αντιμετωπίζαμε τέτοιο πρόβλημα εάν είχε οριοθετηθεί η ΑΟΖ ενώ σημείωσε ότι δεν  θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη δυτικά της Κρήτης καθώς η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε στρατιωτική. Όπως είπε, ότι το αυτονόητο θα ήταν έστω και προληπτικά των μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

«Όχι» στα χημικά της Συρίας με 10ημερη κινητοποίηση και αποκλεισμό της Σούδας