Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Μάλιστα, ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τον υψηλό ετήσιο μέσο όρο της Ελλάδας (523.582 στρ.), καθιστώντας για ακόμη μια χρονιά τη χώρα μας θεατή του ίδιου έργου.
 

Ads

Όπως υπογραμμίζει η WWF Ελλάς, το «τρίπτυχο της καταστροφής συνθέτουν οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες με μακρά διαστήματα υψηλής θερμοκρασίας και ανομβρίας, οι χρόνιες παθογένειες του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας και η αμέλεια των πολιτών, που οδήγησε για ακόμη μια χρονιά σε εκτεταμένες καμένες εκτάσεις».
 
Σύμφωνα με την οργάνωση τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα.
 
Έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ και του WWF Ελλάς, με τίτλο «Δασικές πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008», καταδεικνύει ότι το 47% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα έχει προέλθει από πυρκαγιές άγνωστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό).
 
Χαρακτηρίζει, επίσης, «θλιβερό» το γεγονός ότι η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η αμέλεια ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.
 
Το WWF Ελλάς επισημαίνει, τέλος, την ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας και καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα προκειμένου να «μην δούμε και του χρόνου σε επανάληψη το ίδιο έργο». Μεταξύ άλλων προτείνει, ενιαία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για το θέμα των δασικών πυρκαγιών, άμεση επιτάχυνση του ρυθμού κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών, ορθή δασική διαχείριση που θα αποτρέψει τη συσσώρευση βιομάζας στα δάση, έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, και ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας.
 
«Η αποτελεσματική οργάνωση της δασοπροστασίας είναι πρωτίστως θέμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σωστής επιχειρησιακής οργάνωσης, συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συνεχούς ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών», τονίζει ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, επισημαίνοντας ότι «η εκ των υστέρων διαχείριση των επιπτώσεων των πυρκαγιών επιβαρύνει με τεράστια έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό».