Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα την Τρίτη (4 Απριλίου) καλώντας την Επιτροπή για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης των βιοκαυσίμων που βασίζονται σε φυτικά έλαια μέχρι το 2020, και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης το οποίο θα εγγυάται ότι θα εισάγονται στην  αγορά της ΕΕ μόνο αυτά που παράγονται από βιώσιμο φοινικέλαιο.

Ads

Περιβαλλοντικοί ΜΚΟ ανέφεραν ότι το ψήφισμα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η βιομηχανία αιθανόλης άρπαξε την ευκαιρία για να επαναλάβει το αίτημα της για μια «ισορροπημένη πολιτική λύση» η οποία θα διαφοροποιεί τα βιοκαύσιμα, σύμφωνα με τα τη βιωσιμότητα τους.

Οι άνθρωποι καταναλώνουν πάνω από το διπλάσιο του ποσού του φοινικέλαιου σήμερα από ότι πριν από 15 χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, οι φυτείες φοινικέλαιου είναι υπεύθυνες για το 20% της αποψίλωσης των δασών που έχει συμβεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ads

Τα καταστροφικά αποτελέσματα του φοινικέλαιου

Οι συνέπειες είναι όλο και πιο έντονες και ορατές για τους κυριότερους παραγωγούς, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Η βιοποικιλότητα έχει καταστραφεί, έχουν κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από τη γη τους. «Ενώ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες η παχυσαρκία είναι αυξάνεται λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης φοινικέλαιου, ιδίως με τη Nutella, επηρεάζονται και χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και άλλες στην Αφρική», προειδοποίησαν Γάλλοι ευρωβουλευτές της ομάδας S & D.

Οι συνθήκες εργασίας στις φυτείες επίσης επιδεινώνονται συνεχώς.

Αλλά παρ ‘όλα αυτά, το φοινικέλαιο έχει μέχρι στιγμής διαφύγει όλες τις προσπάθειες ένταξης σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο από την ΕΕ.

Η εισηγήτρια από την ομα΄δα της GUE Kateřina Konečná, κάλεσε την ΕΕ να αλλάξει αυτή της την στάση στην έκθεσή της για το φοινικέλαιο και την αποψίλωσης των τροπικών δάσων της, η οποία έκθεση εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από τους συναδέλφους της.

Η έκθεση απευθύνει έκκληση για μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της αρπαγής γης, της αναγκαστικής παιδικής εργασάις, καθώς επίσης και της εξέτασης των συνέπειών της έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης. Ένα κρίσιμο σημείο παραμένει η παραγωγή βιοκαυσίμων.

Επί του παρόντος, η ΕΕ καταναώνει 46% των εισαγωγών φοινικέλαιου ως καυσίμο.

Ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης

Η έκθεση απευθύνει έκκληση για ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης για τις εισαγωγές φοινικέλαιου μέχρι το 2020, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι τα βιοκαύσιμα δεν περιέχουν φυτικά έλαια των οποίων η παραγωγή έχει συμβάλει στην αποψίλωση των δασών.

Ορισμένες χώρες παραγωγής φοινικέλαιου, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Κολομβία, έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν τέτοιου είδους μέτρα και κάλεσαν τους ευρωβουλευτές σε κοινή τους επιστολή του να καταψηφίσουν την έκθεση.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου της Ινδονησίας, Golden Agri-Resources (GAR), εξέφρασε την αντίθεσή της σε τέτοιους περιορισμούς.

«Η ΕΕ ήδη προωθεί την υπεύθυνη παραγωγής μέσω της ζήτησης για την αειφόρο παραγωγή», δήλωσε η πρόεδρος της GAR Ανίτα Νέβιλ. «Πιστεύω ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει πολύ περισσότερα ως υπέρμαχος της αειφόρου ανάπτυξης.»

Η διεθνής ΜΚΟ Friends of the Earth (FoEE), εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή.

«Η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι η αυτορρύθμιση της βιομηχανίας και των εθελοντικών μέτρων από μόνα τους δεν μπορεί να σταματήσει την αποψίλωση των δασών και την εκμετάλλευση των ανθρώπων», η FoEE ανέφερε σε μια δήλωση.

Το 2014, το 45% της κατανάλωσης φοινικέλαιου στην ΕΕ πήγε σε βιοντίζελ. Ένα περαιτέρω 34% χρησιμοποιήθηκε σε επεξεργασμένα τρόφιμα, 16% για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης, 3% για χημικές ουσίες και 2% στην παραγωγή ζωοτροφών.

Στη Νότια Ασία, μια περιοχή στο μέγεθος της Ουαλίας απαιτείται για την παραγωγή βιοντίζελ για την ΕΕ.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του S&D Susanne Melior (SPD) υποστηρίζει το ψήφισμα και τη θέση του έναντι της αποψίλωσης των δασών, όπως επίσης και της μόλυνσης του εδάφους και των υδάτων, ως αποτέλεσμα της μονοκαλλιέργειας, λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

«Τα δικαιώματα των τοπικών κοινοτήτων συχνά παραβιάζονται από τις φυτείες φοινικέλαιου», προειδοποίησε η Melior.

«Η Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης που δημιουργεί κοινωνικά σωστές συνθήκες», δήλωσε στην συνέχεια.

«Ζητάμε ένα υποχρεωτικό σύστημα πιστοποίησης το οποίο θα τεθεί σε ισχύ και θα ακολουθεί το πρότυπο από τον τομέα του κακάου, με ενιαία κριτήρια για την αειφόρο παραγωγή», πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο πρότασής της για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED) για την περίοδο μετά το 2020, ως μέρος ενός πακέτου Καθαρής Ενέργειας.

Η βιομηχανία αιθανόλης αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έθετε όλα τα βιοκαύσιμα στο ίδιο πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η ευρωπαϊκή ένωση για την ανανεώσιμη αιθανόλη (Epure) τόνισε ότι «ισχυρή» θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το φοινικέλαιο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μεταφράσει τη θέση του σε δεσμευτικές απαιτήσεις και να περιορίσει τη συμβολή των καυσίμων από φοινικέλαιο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Epure κ. Desplechin.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται βιώσιμα βιοκαύσιμα για να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια για τις μεταφορές.

Πηγή: euractiv.gr