Στη θανάτωση μιας υγιέστατης νεαρής καμηλοπάρδαλης, του Μάριους, προχώρησε ο Ζωολογικός Κήπος της Κοπεγχάγης. Ο λόγος; Ο Μάριους περίσσευε. Τελικά θανατώθηκε το πρωί της Κυριακής ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ads

 
Όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις του ζωολογικού κήπου να σκοτώσει και να ταΐσει τον Μάριους σε σαρκοβόρα ζώα μια μαζική εκστρατεία διοργανώθηκε στο διαδίκτυο για τη σωτηρία του. Ωστόσο, οι ιθύνοντες έμειναν αμετακίνητοι στην απόφασή τους.
 
«Θανατώθηκε στις 9.20 και όλα πήγαν βάσει σχεδίου. Πάντοτε οι άνθρωποι διατηρούν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, όμως αυτό φυσικά μας εξέπληξε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κήπου Στένμπεκ Μπρο στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Από την πλευρά του ο επιστημονικός διευθυντής του κήπου υποστήριξε αναφορικά με την απόφαση ο Μάριους να τεμαχιστεί και να ταϊστεί σε τίγρεις και άλλα σαρκοφάγα ζώα: «Θα ήταν εντελώς ανόητο να πάνε χαμένα εκατοντάδες κιλά κρέατος».


 
Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου απέρριψαν και προσφορές από άλλους κήπους να πάρουν το Μάριους, αλλά και προσφορά ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ από ιδιώτη, ο οποίος ήθελε με τον τρόπο αυτό να σώσει το ζώο.
 
Επιμένουν ότι η θανάτωσή του κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποτραπεί η ενδογαμία και πως η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων, η οποία αριθμεί σχεδόν 350 μέλη και ήδη έχει στο πρόγραμμα εκτροφής της πολλές καμηλοπαρδάλεις με παρόμοια γονίδια.


 
Αναφερόμενος στην προσφορά του ιδιώτη να αγοράσει το – 18 μηνών – Μάριους, ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου υποστήριξε ότι τα ζώα δεν ανήκουν στους ζωολογικούς κήπους – μέλη της ένωσης, αλλά έχουν κατά κάποιο τρόπο την κηδεμονία τους, συνεπώς κανένα ζώο δεν μπορεί να περάσει στα χέρια μη μέλους, το οποίο δεν ακολουθεί τους ίδιους κανονισμούς.
 
Την έκπληξή του για τη μαζική κινητοποίηση προκειμένου να μη θανατωθεί η καμηλοπάρδαλη εξέφρασε και ο επιστημονικός διευθυντής του κήπου, αναφερόμενος ενδεικτικά στο γεγονός ότι σε πάρκο ελαφιών βορείως της Κοπεγχάγης, κάθε χρόνο θανατώνονται περίπου 700-800 ζώα προκειμένου να μην αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.


ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες