Πρόταση για την ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου στα μνημεία της φύσης που προστατεύει η UNESCO, θα υποβάλει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως δημοσιοποίησε ο πρόεδρός του Μάνος Κουτράκης.

Ads

Στην πρόταση θα συμπεριληφθεί και το δάσος 200 στρεμμάτων στην περιοχή της Κεραμωτής, ένα καταπληκτικό υπολειμματικό κομμάτι, όπως λέει, που όμως κινδυνεύει πάρα πολύ από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί βρίσκεται μέσα στα όρια του χωριού.

Το παραποτάμιο δάσος ενός υποδειγματικού αρχέγονου δάσους έκτασης 4.000 στρεμμάτων -της τελευταίας ζούγκλας που υπάρχει στην Ευρώπη, όπως λένε οι επιστήμονες- γνωστό στο παρελθόν με την ονομασία «Κοτζά Ορμάν (Μέγα Δάσος)» αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Μεσογείου.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε έκταση 120.000 στέμματα και καταλάμβανε σχεδόν το 1/4 της συνολικής έκτασης του δέλτα του Νέστου.

Ads

Η μοναδικότητά του αναφέρεται και σε ιστορικά κείμενα. Ο Ηρόδοτος περιγράφει ότι υπήρχαν σ΄ αυτό λιοντάρια, τα οποία μάλιστα κατασπάραξαν τον στρατό του Ξέρξη, όταν προσπάθησε να το διασχίσει, ενώ και ο Αριστοτέλης κάνει λόγο για τη ζούγκλα στο παραποτάμιο δάσος.

Οι εκχερσώσεις του ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1920 και η μεγάλη συρρίκνωσή του έγινε στη δεκαετία του 1950, με τα έργα ευθυγράμμισης της κοίτης του ποταμού και τις εκχερσώσεις για την απόδοση μεγάλου μέρους στους αγρότες για καλλιέργεια, που επέφεραν μεγάλες αλλαγές στο σύστημα του Δέλτα με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του άλλοτε μεγαλοπρεπούς δάσους.

Το 1946 υπήρχαν περισσότερα από 74.000 στρέμματα δάσους και αρκετά δένδρα είχαν ύψος 40 μέτρων. Στο δάσος ζούσαν αρκούδες, λύκοι, αγριόχοιροι, βίδρες, τσακάλια, λαγοί, ζαρκάδια και ελάφια.