Σε μια τρομερή παραδοχή οδηγήθηκε το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνοντας ότι τα γυμνάσια που θα διεξαχθούν μεταξύ 2014 και 2019 ανοιχτά των ανατολικών ακτών της νότιας Καλιφόρνια, της Χαβάης και του Κόλπου του Μεξικού, θα προκαλέσουν τραυματισμούς, ακόμα και θανάτους, σε εκατομμύρια θηλαστικά. 

Ads

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με μελέτες του Πενταγώνου, οι ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς ο αριθμός των φαλαινών που θα σκοτωθούν ακουσίως υπολογίζεται σε 341. Μόνο στις ανατολικές ακτές 11.267 θηλαστικά θα τραυματιστούν σοβαρά, 2 εκατομμύρια θα υποστούν ελαφρύς τραυματισμούς –για παράδειγμα χάνοντας προσωρινά την ακοή τους-, ενώ άλλα 20 εκατομμύρια θηλαστικά θα αλλάξουν συμπεριφορά, για παράδειγμα θα κολυμπούν προς διαφορετική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να φύγουν εντελώς από την περιοχή τους. 

Επιπλέον ανοιχτά της Χαβάης και της νότιας Καλιφόρνια τα γυμνάσια είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε 2.039 θηλαστικά, 2 εκατομμύρια προσωρινούς τραυματισμούς και αλλαγή συμπεριφοράς σε άλλα 7,7 εκατομμύρια θηλαστικά. 

Παρ’ όλες τις επιπτώσεις των ασκήσεων ο διευθυντής του τομέα ενέργειας και περιβαλλοντικής ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού, Υποναύαρχος Κέβιν Σλέιτς, υποστήριξε πως οι ασκήσεις αυτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτικής εκπαίδευσης δηλώνοντας πως «χωρίς αυτές τις ρεαλιστικές ασκήσεις και την εκπαίδευση, οι ναύτες μας δεν μπορούν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τις απαραίτητες ικανότητες και δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά». 

Ads

Ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες ασκήσεις φέρνουν τέτοια δυσάρεστα αποτελέσματα στη θαλάσσια ζωή, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέσυρε τους περιορισμούς στη χρήση υποβρυχίων ραντάρ, κρίνοντας ότι οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού είναι σημαντικότερες από την υγεία της θαλάσσιας ζωής.