Παρά τις έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές οικολόγους και ιθαγενείς, η κυβέρνηση του Ισημερινού ξεκίνησε την Τετάρτη να αντλεί πετρέλαιο από ένα κοίτασμα το οποίο βρίσκεται εν μέρει σε ένα προστατευόμενο εθνικό πάρκο του Αμαζονίου, το Γιασούνι.

Ads

Έπειτα από χρόνια συζητήσεων για την εκμετάλλευση – ή μη – των κοιτασμάτων πετρελαίου σε αυτή την περιοχή, η κρατική εταιρεία Petroamazonas άρχισε να εξορύσσει αργό πετρέλαιο από το λεγόμενο κοίτασμα ITT, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει 1,7 δισ. από τα 4 δισ. βαρέλια αργού των επιβεβαιωμένων αποθεμάτων του Ισημερινού, της μικρότερης χώρας μέλους του οργανισμού πετρελαιοεξαγωγικών κρατών (ΟΠΕΚ).

«Σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή, ένας νέος πετρελαϊκός ορίζοντας για όλους τους πολίτες του Ισημερινού», δήλωσε στον Τύπο ο αντιπρόεδρος της χώρας, Χόρχε Γκλας. «Αυτή τη στιγμή αντλούμε 23.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είχε αποπειραθεί πριν από μερικά χρόνια να πείσει με μια διεθνή εκστρατεία να δοθεί οικονομική βοήθεια ύψους 3,6 δισ. δολαρίων στη χώρα του για να μην προχωρήσει στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Ads

Όμως η εκστρατεία απέτυχε και καθώς η χώρα πλήττεται από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, τα έργα στο κοίτασμα ITT ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Η ανακοίνωση της έναρξης της εκμετάλλευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση οικολόγων: «οι απομονωμένες φυλές και η φύση είναι πλέον πιο ευάλωτες», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Εσπεράνσα Μαρτίνες, πρόεδρος της οργάνωσης Acción Ecológica. «Η ζημιά είναι τεράστια» για το οικοσύστημα της περιοχής, υπογράμμισε η ίδια.

Πάντως ορισμένες κοινότητες ιθαγενών υποστηρίζουν την εκμετάλλευση: «Θέλουμε να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ και να μας δοθούν περισσότερες δουλειές», εξήγησε ο Μιγκέλ Γρέφα, ένας ιθαγενής Κέτσουα, που πήγε στην τελετή των εγκαινίων.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού προβλέπει ότι η παραγωγή στο κοίτασμα ITT πρόκειται να φθάσει τα 300.000 βαρέλια την ημέρα ως το 2022.