Στοιχεία που συνδέουν τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ποταμό και ρυάκια, με τα έργα εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, ήρθαν στη δημοσιότητα έπειτα από έρευνες του πανεπιστημίου Ντιουκ. Τα ρυάκια τροφοδοτούν το σύστημα υδροδότησης πόλεων στο δυτικό τμήμα της πολιτείας της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Ads

 
Σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων στην επιθεώρηση Enviromental Science and Technology, αναφέρεται ότι ιζήματα που βρίσκονται κοντά σε έργα fracking, περιείχαν επίπεδα ραδίου και μετάλλων έως και 200 φορές υψηλότερα του φυσιολογικού. Ακόμη και τα επίπεδα αλμυρότητας στο νερό ήταν 200 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά με βάση την αμερικανική νομοθεσία για καθαρό αέρα και 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με το θαλασσινό νερό. Ωστόσο τα λύματα από το fracking εξαιρούνται από την εν λόγω νομοθεσία.
 
Το ράδιο είναι ραδιενεργό μέταλλο που θεωρείται επιβλαβές για τον άνθρωπο με τη μακροχρόνια έκθεση σε αυτό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες κατά τον ίδιο τρόπο εκατοντάδες τοποθεσίες απόρριψης λυμάτων είναι πιθανό να έχουν επηρεαστεί. «Εάν σε αυτά τα μέρη δεν ζουν άνθρωποι, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη ραδιενέργεια. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος αργής βιο-συσσώρευσης του ραδίου που θα καταλήξει στα ψάρια και αυτό συνιστά βιολογικό κίνδυνο», τόνισε ο καθηγητής Άβνερ Βενγκός.
 
Οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση για την πραγματοποίηση ανεξάρτητων μελετών σε μονάδες διαχείρισης λυμάτων.