Η λαθροθηρία ελεφάντων και η παράνομη υλοτομία βρέθηκαν στο προσκήνιο του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιντερπόλ την περασμένη Πέμπτη, με θέμα την εξάπλωση του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που είναι πλέον οργανωμενο και έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. 

Ads

Το συνέδριο έλαβε χώρα στη Λυών και συμμετείχαν εκπρόσωποι από 80 χώρες. Ο Bernd Rossbach, διευθυντής της Ιντερπόλ, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι συνδεδεμένο με άλλες μορφές σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ιντερπόλ σήμερα διεξάγει μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, ώστε να προλάβει τη λαθροθηρία ελεφαντόδοντου. Οι οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής σε 14 αφρικανικές χώρες κάνουν επιδρομές σε καταστήματα και καταδιώκουν τους εμπόρους, που από την παράνομη πώληση ελεφαντόδοντου βγάζουν πολλά εκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Μέσα από ειδική επιχείρηση η Ιντερπόλ έχει ως στόχο να καταπνίξει την αυξανόμενη ζήτηση παράνομου ελεφαντόδοντου, κυρίως από ασιατικές χώρες όπως η Κίνα. Η Melanie Virtue, υπεύθυνη για τα αποδημητικά είδη, σημείωσε ότι στο Καμερούν, πάνω από 400 ελέφαντες σφάχτηκαν τους τελευταίους δύο μήνες.

Ads

Η Interpol και άλλες ομάδες επιβολής αφηγήθηκαν και άλλα παραδείγματα εγκλημάτων εναντίον άγριων ζώων. Ο John Scanlon, εκτελεστικός γραμματέας, που ασχολείται με το εμπόριο των απειλούμενων ειδών, δήλωσε ότι, περισσότεροι από 500 ρινόκεροι είχαν σκοτωθεί τους τελευταίους 18 μήνες στην Νότια Αφρική. «Το κέρατο του ρινόκερου είναι πιο πολύτιμο από το χρυσό», εξηγεί ο Scanlon.

Σημαντικές απώλειες σημειώνονται και στον πληθυσμό χιμπατζήδων της Γουινέας. Μόνο το 2010, περίπου 69 χιμπατζήδες εξήχθησαν παράνομα στην Κίνα και πάνω από 130 τα τελευταία τρία χρόνια. Πριν λίγο καιρο, συνελήφθησαν στο Καζακστάν έμποροι με 4.704 κέρατα της απειλούμενης αντιλόπης της Στέπας, που προορίζονταν για την Κίνα.

Στο συνέδριο της Λυών τονίστηκε η ανάγκη για πιο έντονη αστυνόμευση και εσωτερική πληροφόρηση, ώστε να μην πραγματοποιούνται τα σχέδια των εμπόρων και συζητήθηκε το πρόβλημα των παράνομων συναλλαγών απειλούμενων ειδών μέσω του Διαδικτύου.

Μια έκθεση που παρουσιάστηκε, αναφέρει επίσης ότι η παράνομη υλοτομία αντιπροσωπεύει το 15 με 30% της ξυλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, τη στιγμή που η αποψίλωση, κυρίως των τροπικών δασών, είναι υπεύθυνη για περίπου το 17% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων. 

Ο Masa Nagai, συνδιοργανωτής της συνεδρίου, δήλωσε πως «οι χώρες σε όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο με τη θέσπιση εθνικών και διεθνών περιβαλλοντικών πολιτικών. Όμως, η υλοποίηση των δεσμεύσεων και η επιβολή περιβαλλοντικών νόμων παραμένουν μια τεράστια πρόκληση».