Πάνω από τα όρια επιφυλακής παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία, το βράδυ της Τρίτης.

Ads

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης, στα σημεία μέτρησης των Κήπων η στάθμη ήταν στα 4,00 μέτρα «αγγίζοντας» το όριο συναγερμού, όταν το όριο επιφυλακής είναι 3,60 μέτρα και στο Πύθιο τα 4,90 μέτρα, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

«Ο Έβρος παροχετεύει μια περιοχή 53.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 35.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (ήτοι το 66% της λεκάνης του) αποτελούν το 1/3 της βουλγαρικής επικράτειας. Μόνο το 6% (3200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι η ελληνική επικράτεια, το κομμάτι της λεκάνης (του ποταμού) στην Ελλάδα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Κατσιμίγας.

Σημειώνοντας ότι οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή εξαιτίας των εξελίξεων, επεσήμανε ότι η διαχείριση των νερών που έρχονται στην Ελλάδα και καταλήγουν στη θάλασσα εξαρτάται πρωτίστως από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από την Τουρκία.

Ads

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συναντάται στη Βουλγαρία, καθώς, όπως ανέφερε ο Κ. Κατσιμίγας, «εκτός του ότι στη χώρα βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του Έβρου (το 66% της λεκάνης), εκεί παροχετεύονται και ορεινές λεκάνες με ψηλά βουνά, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν χιόνια. Όταν έρθει η Άνοιξη και έχουμε βροχοπτώσεις και επιπλέον λιώσιμο χιονιών έχουμε παραγωγή πάρα πολλών υδάτων τα οποία καταλήγουν στον Έβρο και στη συνέχεια στη θάλασσα».

«Η βουλγαρική πλευρά έχει κάνει δεκάδες φράγματα και εκατοντάδες ταμιευτήρες για τη διαχείριση του υδάτινου όγκου», ενώ  «τρία από τα μεγαλύτερα φράγματα στην Ευρώπη βρίσκονται κατά μήκος της ροής του παραπόταμου του Έβρου, Άρδα», εξήγησε.