Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην Παγκρήτια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Αρκάδι στο Ρέθυμνο. 

Ads

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, το πρωί κάτοικοι, απ’ όλα τα σημεία του νησιού, ξεκίνησαν με λεωφορεία για να μεταφερθεύν στο σημείο της Παγκρήτιας Συνάντησης ενώ δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που χρησιμοποίησαν άλλο μέσο μεταφοράς.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι φορέων, ανάμεσά τους βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και υποψηφιοι και στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία από τον παγκρήτιο σύλλογο καλλιτεχνών. 

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι αντιδράσεις στο σχέδιο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, είναι ευκαιρία να «ξεδιπλώσουν» την απαίτηση των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου για ειρήνη, δημοκρατία, σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ads

image

Η παγκρήτια συνάντηση είχε στόνο να εκφραστεί η πλήρης αντίθεση των κατοίκων στο «σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης», τονίζουν οι προσωρινές συντονιστικές επιτροπές (πρωτοβουλία Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου).

Όπως υπογραμμίζουν, «η ‘’εξουδετέρωση’’ αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλω, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray,  με την μέθοδο της υδρόλυσης, στο πλαίσιο πιλοτικής -όπως με εγκληματική αδιαφορία δηλώνουν- δράσης».

image

Δεδομένου του κινδύνου «που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας», ζητούν από την «ελληνική κυβέρνηση που σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων
  • να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η ‘’εξουδετέρωση’’ (Ιταλία και Μάλτα)».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 9 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο λιμάνι της Σούδας επίσης ενάντια στην εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.