Την παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού στον Κορινό Πιερίας καταγγέλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε ερώτηση στην ευρωβουλή τονίζοντας ότι η οικοπεδοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη υγρότοπος Natura 2000 παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ads

«Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δε μπορούν να γίνουν τα πάντα οικόπεδα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο σχεδιασμός για οικισμό στην παραλία Κορινού Πιερίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα του τύπου ανάπτυξης που έφερε τη χώρα σε βαθιά οικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να καταστρέφουμε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας για εφήμερα εργολαβικά κέρδη: είναι σαν να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε”, υπογραμμίζεο ο κ. Τρεμόπουλος.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους-Πράσινους η περιοχή στον Κορινό Πιερίας αποτελεί τμήμα του ευρύτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκής Κίτρους και προστατεύεται πολλαπλά:

Ανήκει στην περιοχή ευθύνης του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και περιλαμβάνει λιβάδια, αμμοθίνες και περιοδικά κατακλυζόμενες εκτάσεις με αλοφυτική βλάστηση.

Ads

Πάνω από 50% της έκτασης περιλαμβάνεται στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Νatura 2000 (Αλυκή Κίτρους – ευρύτερη περιοχή).

Το παραλιακό μέτωπο περιλαμβάνεται στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Νatura 2000, (Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα -ευρύτερη περιοχή- Αξιούπολη).

Σημαντικό τμήμα της περιοχής περιλαμβάνεται στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους και σύμφωνα με το Ν. 2637/98, απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.