Πάνω από το 30% των απειλούμενων ειδών στον κόσμο βρίσκεται υπό εξαφάνιση εξαιτίας της υπερκατανάλωσης του ανεπτυγμένου κόσμου.

Ads

 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ χαρτογράφησαν την παγκόσμια οικονομία καταγράφοντας του παγκόσμιου εμπορικούς δρόμους των προϊόντων, η παραγωγή των οποίων καταστρέφει της βιοποικιλότητας, όπως ο καφές, το κακάο και η ξυλεία.
 
«Τα ευρήματά μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης και την επισήμανση των χιλιάδων προϊόντων που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά», τόνισε ο Manfred Lenzen επικεφαλής της έρευνας.
 
Η μελέτη ανέλυσε περισσότερες από 5 δις αλυσίδες εφοδιασμού και 15.000 εμπορεύματα που παράγονται από 187 διαφορετικές χώρες. Στη συνέχεια ερευνήθηκε η σχέση τους με τα 25.000 απειλούμενα είδη παγκοσμίως.
 
«Μέχρι σήμερα αυτή η σχέση ήταν ελάχιστα κατανοητή», τόνισε ο Lenzen. Σταδιακά συνειδητοποιούμε ότι η υπερκατανάλωση στις ανεπτυγμένες χώρες επηρεάζουν σημαντικά τη βιοποικιλότητα στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Η μελέτη καθιστά σαφής αυτή τη σχέση και επισημαίνει την ευθύνη των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των ευρωπαϊκών χωρών.
 
Από την έρευνα προκύπτει πως το 35% των απειλούμενων ειδών βρίσκεται υπό εξαφάνιση σε διάφορες χώρες λόγω της μεγάλης εξαγωγής προϊόντων, που η παραγωγή τους συνδέεται άμεσα με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Στη Μαδαγασκάρη, στη Νέα Γουινέα, στη Σρι Λάνκα και στην Ονδούρα το ποσοστό αυτό είναι από 50% έως 60%.
 
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το planetsave, στην Παπούα στη Νέα Γουινέα 171 είδη βρίσκονται υπό εξαφάνιση λόγω των εξαγωγικών βιομηχανιών μετάλλων, ξυλείας, καφέ και κακάο.
 
Το ίδιο συμβαίνει και στην Ινδονησία, όπου 249 είδη απειλούνται, μεταξύ αυτών και οι τίγρεις. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας.
 
Δείτε εδώ την ροή των προϊόντων.