Φανταστείτε να μπορούσαν οι επιστήμονες να φέρουν στη ζωή ξανά γιγαντιαία πλάσματα που κάποτε περιπλανήθηκαν στη Γη.

Ads

Λοιπόν, αυτό είναι που κάνουν οι δενδρολόγοι σήμερα, κλωνοποιώντας κλωνάρια από τα κούτσουρα των μεγαλύτερων και πλέον μακρόβιων δένδρων του κόσμου – για να δημιουργήσουν «σούπερ δενδρώνες από σεκόγιες» που μπορούν να βοηθήσουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι σεκόγιες ζουν για περισσότερα από 1.000 χρόνια κι ένα 2-3% τους ξεπερνά τα 2.000 ή ακόμη και τα 3.000 χρόνια ζωής»,  λέει στο Quartz ο David Milarch, ιδρυτής της αμερικανικής ΜΚΟ,Archangel Ancient Tree Archive, που σκοπό έχει τη διάσωση των μακροβιότερων δέντρων στον κόσμο. «Ψάχνουμε για τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δέντρα, με το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορούν να επιβιώσουν στις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες. Είναι που ξέρουμε κάτι ξεχωριστό για αυτά», σημειώνει.

Χρησιμοποιώντας μπόλια που προέρχονται από τα βλαστάρια αυτών των σούπερ δέντρων, φυτεύουν δενδρώνες σε χώρες με εύκρατο κλίμα σε όλο τον κόσμο, εκεί που έχουν περισσότερες πιθανότητες για να γίνουν γιγάντια. Οι πρόγονοί τους έφταναν τα 122 μέτρα σε ύψος και τα 10 μέτρα σε διάμετρο και ήταν πολύ μεγαλύτεροι από την μεγαλύτερη σεκόγια που σώζεται σήμερα στο Sequoia National Park της Καλιφόρνιας.

Ads

Ήδη, τα πρώτα δέντρα έχουν φυτευτεί στον Καναδά, την Αγγλία, την Ουαλία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Οι περιοχές αυτές ευνοούν τα συγκεκριμένα δέντρα γιατί έχουν πολύ υγρασία, και οι σεκόγιες ρουφούν το απαραίτητο νερό για την επιβίωσή τους από την ατμόσφαιρα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την βροχή. Πρόκειται για μια υποβοηθούμενη «μετανάστευση», όπως λένε τα μέλη της ΜΚΟ.

Τον περασμένο μήνα, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Archangel Ancient Tree Archive φύτεψαν ένα ακόμη άλσος, όμως φοβούνται ότι όσο η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν τα δέντρα να αναπτυχθούν όσο θα έπρεπε. Τώρα, 75 νέα δέντρα που δημιουργήθηκαν από την κλωνοποίηση των δέντρων που υπήρχαν στην περιοχή, θα προσπαθήσουν να μεγαλώσουν εκεί και η ευχή είναι να γίνουν πιο μεγάλα και πιο ανθεκτικά από τα προηγούμενα.
Οι σεκόγιες όταν πρόκειται να πεθάνουν αυτό-κλωνοποιούνται στέλνοντας τον σπόρο τους σε ένα κύκλο γύρω τους με διάμετρo έως 65 μέτρα. Αυτό όμως δεν το κάνουν όλα τα δέντρα. Έτσι ο Milarch και οι συνάδελφοί του βρήκαν έναν άλλο τρόπο για να φέρουν ξανά στη ζωή αυτά τα δέντρα που μπορεί να έχουν ζήσει μέχρι και 3.000 χρόνια. «Είναι σαν να ξαναφέρνεις στη ζωή έναν δεινόσαυρο», λέει.

Οι δενδρολόγοι παρατήρησαν ότι γύρω από τις τεράστιες ρίζες που θεωρούνταν νεκρές, αναπτύσσονταν ζωντανοί βλαστοί. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους βλαστούς από τις αρχαίες καλλιέργειες, οι γεωπόνοι «εκκόλαψαν» τα φυτά για περίπου δύο χρόνια πριν να είναι έτοιμα να φυτευτούν. Η επιτυχία δεν ήταν ξεκάθαρη στην αρχή, αλλά η διαδικασία κλωνοποίησης απέδωσε αποτελέσματα.

Αυτό ήταν ένα πολύ καλό νέο για το περιβάλλον.  Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα δέντρα φιλτράρουν τον αέρα, το έδαφος και το νερό και είναι σε θέση να απομακρύνουν σε επίπεδα ρεκόρ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – την κύρια αιτία επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής – από την ατμόσφαιρα.

Όπως είναι γνωστό, όταν τα δέντρα αναπνέουν, παίρνουν διοξείδιο του άνθρακα, απελευθερώνουν οξυγόνο και αποθηκεύουν άνθρακα στους κορμούς τους και επειδή ζουν περισσότερο από άλλα φυτικά είδη, αποθηκεύουν και κλειδώνουν αυτόν τον άνθρακα πιο αποτελεσματικά από αυτά.  Μια και μόνο σεκόγια μπορεί να απομονώσει έως και 250 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης της. Είναι το δέντρο που απορροφάει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από οποιοδήποτε άλλο είδος δέντρου στη Γη.

«Αυτά τα δέντρα έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν την αλλαγή του κλίματος και να αναζωογονήσουν τα δάση και την οικολογία μας με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», θα πουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος.