Έκλειψη Ηλίου, που έγινε ορατή ως μερική στην Αφρική, τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και περιοχές της Αμερικής, πραγματοποιήθηκε μετά το μεσημέρι της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα η έκλειψη ήταν ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Σε άλλες περιοχές του κόσμου η έκλειψη έγινε αντιληπτή ως ολική. 

Ads

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα εκτιμούσαν οι αστρονόμοι, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, η Σελήνη θα κάλυπτε σε ποσοστό έως 10% τον ηλιακό δίσκο στη νότια Ελλάδα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η κάλυψη θα ήταν μικρότερη.

Η έκλειψη θεωρείται σπάνια, επειδή είναι «υβριδική», δηλαδή στην Ελλάδα ήταν ορατή ως μερική, αλλά σε άλλα μέρη της Γης ήταν ορατή ως ολική. Οι υβριδικές εκλείψεις είναι ορατές ως ολικές σε κάποιες περιοχές του «μονοπατιού» της έκλειψης και ως δακτυλιοειδείς σε άλλες περιοχές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μονοπάτι της ολικής έκλειψης διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό, τη δυτική και την κεντρική Αφρική (η Γκαμπόν θα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ολική έκλειψη, διάρκειας περίπου ενός λεπτού).

Ads

Η επόμενη έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα γίνει το Μάρτιο του 2015.