Η ποσότητα των μικρών πλαστικών κομματιών που επιπλέουν στο Βόρειο-ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό έχει αυξηθεί πάνω από εκατό φορές τα τελευταία 40 χρόνια. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας “Scripps” τεκμηριώνουν τη μεγάλη αυτή άνοδο, ερευνώντας τα ύδατα στα ανοικτά της Καλιφόρνια.

Ads

Για πολλά θαλάσσια ζώα, τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως για τα έντομα που ευδοκιμούν στη θάλασσα τα κομματάκια αυτά είναι ένα βολικό μέρος για να γεννήσουν τα αυγά τους.

image

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών έχουν πεταχτεί στον ωκεανό τα τελευταία χρόνια. Τα μπουκάλια και οι σακούλες είναι εμφανείς, όμως η πλειοψηφία αποτελείται από θραύσματα κάτω των 5 χιλιοστών. Μεγάλο μέρος αυτής της “μικροπλαστικής” μάζας καταλήγει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτήν την περιοχή την ονομάζουν “Σκουπιδοπεριοχή” και σύμφωνα με τους επιστήμνες επηρεάζει σημαντικά τα τοπικά οικοσυστήματα.
 image
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας δείχνουν ότι μεταξύ του 1972 και του 2010 η ποσότητα της “μικροπλαστικής” μάζας  στην “Σκουπιδοπεριοχή” έχεο υπερδιπλασιαστεί. Κατά την ίδια περίοδο, τα έντομα στο νερό πολλαπλασιάστηκαν γιατί βρίσκουν πιο “πρακτικό” να γεννούν τα αυγά τους σε σκληρές επιφάνειες πλαστικού. Έτσι το πλαστικό δημιουργεί ουσιαστικά έναν νέο οικότοπο και είναι φυσικό να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ads

Πηγές: BBC / New Scientist