Ads

Mε λίγες ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσης του ναυαγίου του Costa Concordia στο ιταλικό Τζίλιο, καθώς η νυχτερινή κακοκαιρία εμπόδισε τις προετοιμασίες. Οι τεχνικές δυσκολίες της ανέλκυσης είναι μεγάλες και το κόστος της τεράστιας επιχείρησης έχει ανάλογο ύψος.

 
Η νυχτερινή προετοιμασία εμποδίστηκε από μία σύντομη αλλά ισχυρή βροχή, που καθυστέρησε το στήσιμο της πλωτής πλατφόρμας – σκάφους που θα λειτουργήσει ως κέντρο επιχειρήσεων.
 
Ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, επισήμανε πως η επιχείρηση δεν απειλείται. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην επιχείρηση, μόνο καθυστέρηση εξαιτίας των συνθηκών» ανέφερε, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

image
Πως θα γίνει η ανέλκυση
 
Είκοσι μήνες μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, στις 13 Ιανουαρίου 2012, κατά το οποίο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο αγνοούνται, οι ιταλικές αρχές έδωσαν την άδεια για την ανέλκυση του πλοίου που είναι βυθισμένο από τη δεξιά του πλευρά κοντά στα βράχια του νησιού Τζίλιο.
 
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ανόρθωση ενός πλοίου τέτοιου μεγέθους (μήκους 290 μέτρων και ύψους δέκα ορόφων), το οποίο βρίσκεται με βυθισμένη τη μία του πλευρά.
 
Η επιχείρηση θα διαρκέσει 10 έως 12 ώρες και σε αυτό το διάστημα απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Ads

Live Streaming