Κυρώσεις εις βάρος της BP και των υπολοίπων ομίλων που εμπλέκονται στη μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία, ανακοίνωσε η αμερικανική ρυθμιστική αρχή υπεράκτιων γεωτρήσεων. H BP μαζί με την Transocean και τη Halliburton αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 45 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις στον τομέα της ασφάλειας, στις οποίες αποδίδεται η έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon, που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων και τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, πέρυσι τον Απρίλιο.

Ads

Η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικών κάλεσε τους τρεις ομίλους να ασκήσουν έφεση εντός 60 ημερών, καθώς μετά από την παρέλευση των οποίων θα επιβληθούν αστικές κυρώσεις. «Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διεξαγωγή των υπεράκτιων γεωτρήσεων, οι όμιλοι που παραβιάζουν τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς οφείλουν να λογοδοτούν», ξεκαθάρισε ο διευθυντής της υπηρεσίας. «Η έρευνα αποκάλυψε με σαφήνεια την παραβίαση πολλών ομοσπονδιακών κανονισμών που είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να προστατεύεται η ακεραιότητα των υπεράκτιων επιχειρήσεων».

Την ίδια ώρα, διά της δικαστικής οδού συνεχίζεται η διαμάχη της ΒΡ εναντίον των εργολάβων της, για το ποιος ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα. Ο όμιλος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με πρόστιμα ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ρύπανση που προκλήθηκε.

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική επιτροπή, στην οποία ανατέθηκε η σύνταξη της έκθεσης, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή φέρει η ΒΡ. Μέσα στις επόμενες ώρες, στελέχη και των τριών ομίλων θα καταθέσουν ενώπιον επιτροπής του Κονγκρέσου, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες για το συμβάν ευθύνονται μεταξύ άλλων οι περικοπές δαπανών των τριών ομίλων.

Ads