«Φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος, υπό τη σθεναρή πίεση των πολιτών, αναγκάστηκε να δώσει επιτέλους κάποιες γενικόλογες εξηγήσεις χωρίς να γίνει σε κανένα σημείο συγκεκριμένος ούτε αναφορικά με το τι έπραξε η κυβέρνηση, ούτε σε σχέση με το πώς θα αποτραπεί η καταστροφή των χημικών ανοικτά της Κρήτης και η τυχόν θαλάσσια ρύπανση», τονίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τις ανακοινώσεις για την καταστροφή των χημικών μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ads

«Μετά από πέντε ολόκληρες εβδομάδες σιωπής και αδράνειας, η κυβέρνηση υποχώρησε  στην κοινωνική πίεση και μίλησε για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, αλλά και πάλι με ασάφεια και χωρίς τίποτα το απτό αναφορικά με τις ενέργειές της αλλά και τις εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών από τυχόν μόλυνση», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής.

Ο Κρίττων Αρσένης υπογραμμίζει ότι την ίδια στιγμή «αγνοείται το ‘στίγμα’ του αμερικανικού πλοίου που έχει αναλάβει τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών».

Ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, «για ακόμη μια φορά δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα που επιμένουν να θέτουν οι πολίτες:

Ads
  • Πού θα γίνει τελικά η καταστροφή των χημικών;
  • Πού βρίσκεται σήμερα το πλοίο που έχει αναλάβει την εξουδετέρωση του οπλοστασίου;
  • Θα οριστούν ανεξάρτητοι παρατηρητές από την Ελλάδα;
  • Ισχύει ότι μέρος των χημικών θα εξουδετερωθεί εν πλω με υδρόλυση; Τι απαντά η κυβέρνηση στις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την επάρκεια της μεθόδου;
  • Τι θα γίνει με τα απόβλητα που θα προκύψουν από την εξουδετέρωση των χημικών;

Τύποις η ενημέρωση έγινε, τώρα είναι καιρός να γίνει και ουσιαστικά».

Βενιζέλος: Γίνονται προσπάθειες

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικης Πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι διπλωματικά, πολιτικά και τεχνικά γίνονται «συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε διπλωματικά πολιτικά και τεχνικά, προκειμένου να διασφαλιστεί εμπράκτως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον […] Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των άλλων μεσογειακών χωρών, που θα θέλαμε να είναι πιο δυναμικά κοντά μας, αλλά ακόμη και μόνη της η Ελλάδα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις που πρέπει για τον ανεκτίμητο πλούτο της Μεσογείου».