Η κρίση μέσης ηλικίας δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους αλλά κα στους χιμπατζήδες και στους ουρακοτάγκους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μιας νέας έρευνας.

Ads

 
Η μελέτη μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο τα μέλη της ομάδας υποστηρίζουν πως η κρίση της μέσης ηλικίας ενδέχεται να έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη βιολογία.
 
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Βρετανία ζήτησαν από φύλακες, φροντιστές και άλλους εργαζόμενους ζωολογικών κήπων να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια σχετικά με χιμπατζήδες και ουρακοτάγκους. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στην αξιολόγηση της ευτυχίας των ζώων.
 
Συνολικά τα ερωτηματολόγια περιελάμβαναν περισσότερους από 500 πίθηκους, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες:
 

  • Ομάδα Α: 155 χιμπατζήδες σε ζωολογικούς κήπους της Ιαπωνίας
  • Ομάδα Β: 181 χιμπατζήδες σε ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ και της Αυστραλίας
  • Ομάδα Γ: 172 ουρακοτάγκους σε ζωολογικούς κήπους σε ΗΠΑ, Καναδά,  Αυστραλία και Σιγκαπούρη

 
Αναλύοντας τα ερωτηματολόγια οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το επίπεδο της ευτυχίας των ζώων εμφάνιζε πτώση στη μέση ηλικία και αυξανόταν και πάλι στη μεγαλύτερη ηλικία.
 
«Και στις τρεις κατηγορίες προκύπτει πως το επίπεδο ευτυχίας τόσο των χιμπατζήδων όσο και των ουρακοτάγκων μειώνεται σε μία ηλικία που αντιστοιχεί στην μέση ηλικία των ανθρώπων», δήλωσε στη Guardian ο Alex Weiss, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ενδιβούργου.
 
Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η κρίση μέσης ηλικίας στους πιθήκους σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί κατάθλιψη, ενώ όπως σημειώνει ο Alex Weiss σε αντίθεση με τους ανθρώπους οι πίθηκοι δεν αναζητούν ριζικές αλλαγές στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
 
Ο Alex Weiss υποστηρίζει πως τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μία βαθύτερη κατανόηση των συναισθηματικών κρίσεων που ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν. «Αν θέλουμε να βρούμε την απάντηση σχετικά με το τι συμβαίνει στην κρίση της μέσης ηλικίας, θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα κοινά στοιχεία σε μεσήλικες χιμπατζήδες, ανθρώπους και ουρακοτάγκους», δηλώνει.