Από τα 40 νησιά και βραχονησίδες που εντάσσονται στα πλάνα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα 24 υπάγονται στο καθεστώς Natura 2000, γεγονός το οποίο προκαλεί την αντίδραση παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα» στα προστατευόμενα νησιά, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ads

Ασπρονήσι, Ψαθονήσι, Φαρμακονήσι και Διδύμη. Πρόκειται για 4 μικρά νησιά στην ευρύτερη περιοχή της Σύρου που μετά από σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής εντάσσονται στη λίστα με την περιουσία του ελληνικού δημοσίου η οποία τίθεται προς μακρόχρονη ενοικίαση και αξιοποίηση, παρά το γεγονός ότι υπάγονται στο καθεστώς προστασίας της ΕΕ βάσει της περιβαλλοντικής τους αξίας.

Το δημοτικό συμβούλιο της Σύρου εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών. «Δεν διαφωνούμε εξορισμού με τις όποιες πρωτοβουλίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ωστόσο, εναντιωνόμαστε σε μορφές άγριας εκμετάλλευσης», εξηγεί στο tvxs.gr ο δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας. Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από άλλους δήμους, όπως της Τήνου, της Σητείας και της Ζακύνθου.

«Πρόκειται για βραχονησίδες -αυτός είναι ο διεθνής όρος για μικρά νησιά έως και 1000 στρέμματα- στις οποίες έχουν αναπτυχθεί ξεχωριστά οικοσυστήματα και βιοποικιλότητες που προστατεύονται από την κοινοτική νομοθεσία», επισημαίνει στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος Τύπου των Oικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως αν προχωρήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης αυτές θα προσβληθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προειδοποιεί ωστόσο ότι στο διάστημα το οποίο θα μεσολαβήσει σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να έχουν κατασκευαστεί υποδομές οι οποίες θα δημιουργούν τετελεσμένα.

Ads

Πάντως, ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης πιθανώς να είναι θεωρητικό, καθώς πολλές από τις συγκεκριμένες βραχονησίδες δεν ενδείκνυνται για εμπορική ή άλλη αξιοποίηση. Δεν αποκλείεται η συμπερίληψη (ακόμη και) περιοχών Natura στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ να εξυπηρετεί απλώς τις επικοινωνιακές ανάγκες προβολής από την κυβέρνηση μιας μεγάλης γκάμας επιλογών προς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, τοπική αυτοδιοίκηση και οικολογικά κινήματα επιστούν προσοχή και επαγρύπνηση για την προστασία των προστατεύομενων περιοχών.