Oργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και ομάδες ιθαγενών κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών που ζητούσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένουν να εμποδιστεί η δημοπράτηση έκτασης 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικού δάσους από την κυβέρνηση του Ισημερινού σε πετρελαϊκές εταιρίες. Όμως, το εθνικό εκλογικό συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. 

Ads

Το εθνικό πάρκο Yasuni θεωρείται μια από τις τοποθεσίες με τη μεγαλύτερη βιολογική ποικιλότητα παγκοσμίως, με 271 είδη ερπετών και αμφιβίων, όμως ταυτόχρονα εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον Αμαζόνιο του Ισημερινού, με σχεδόν 850 εκατομμύρια – 900 εκ. βαρέλια. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο αποθεμάτων της βιόσφαιρας της UNESCO.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι για να ανοίξει ο δρόμος για δημοψήφισμα, πρέπει να συγκεντρωθούν 584.000 υπογραφές – αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% του πληθυσμού. Το Συμβούλιο υποστηρίζει ότι από τις 756.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, λιγότερες από 360.000 ήταν έγκυρες, καθώς ορισμένοι υπέγραφαν με φανταστικά ονόματα, ενώ κάποιες υπογραφές επαναλαμβάνονταν ακόμη και 9 φορές.

Οι YasUnidos, η ομάδα-ομπρέλα ακτιβιστών και ιθαγενών με στόχο τη ματαίωση των εξορύξεων στον Αμαζόνιο, κατήγγειλαν απάτη από την πλευρά του συμβουλίου και δεσμεύτηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Υποστηρίζουν ότι το εκλογικό συμβούλιο δεν ενημέρωσε καν επισήμως την ομάδα για τους ακριβείς λόγους απόρριψης της αίτησης.

Ads

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες τάσσονται κατά των εξορύξεων στο τροπικό δάσος.

Την έκταση θα “χτυπούσαν” στην δημοπρασία πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας, στην οποία ο Ισημερινός χρωστάει 9 δισεκατομμύρια δολάρια από παλαιότερα δάνεια για έργα υποδομών. Τον περασμένο Οκτώβριο, η εθνοσυνέλευση της χώρας έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως για την έναρξη των εξορύξεων, κρίνοντας πως αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας.