Δύο νεαροί γορίλες, ο Dukore και η Rwema εντοπίστηκαν απ’το προσωπικό του Dian Fossey Gorilla Fund να συνεργάζονται στην αποσυναρμολόγηση παγίδας που λίγες μέρες πριν, είχε σκοτώσει κάποιο δικό τους. Της Ελίνας Δεβούρου.

Ads

 
«Σήμερα, μέλος του προσωπικού μας, συνέλαβε νεαρούς γορίλες να καταστρέφουν παγίδες!», έγραψε στο blog της η Veronica Vecellio, συντονίστρια του προγράμματος προστασίας του γορίλα, στο Ερευνητικό Κέντρο Karisoke του Ιδρύματος Fossey.
 
«Ο John Ndayambaja, συντονιστής πληροφοριών, ανέφερε ότι είδε μια παγίδα πολύ κοντά στην ομάδα. Στην προσπάθειά του να την απενεργοποιήσει, δέχεται τις προειδοποιητικές κραυγές του Vuba, ενός ενήλικα γορίλα. Την ίδια στιγμή, οι νεαροί Dukore και Rwema, μαζί με τον έφηβο Tetero, σπεύδουν να απομακρύνουν το κλαδί που συγκρατεί το σκοινί. Με την ίδια ταχύτητα, καταστρέφουν και μια δεύτερη παγίδα που βρίσκεται κοντά τους.», συμπλήρωσε η Vecelio και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους αυτή, απίστευτη και πρωτοφανή- κυρίως για νεαρούς γορίλες.
 
image
 
«Είμαστε το μεγαλύτερο κέντρο πληροφοριών και παρατηρήσεων. Δε γνωρίζω να υπάρχουν αντίστοιχες μαρτυρίες στο παρελθόν. Σήμερα, μπορούμε με υπερηφάνεια να επιβεβαιώσουμε ότι οι γορίλες, συμμετέχουν ενεργά στη διάσωσή τους», δήλωσε στο National Geographic.
 
Οι παγίδες που στήνονται για τη λαθροθηρία της αντιλόπης, παγιδεύουν και άλλα άγρια ζώα. Θύμα αυτών ήταν και ο νεαρός γορίλας Ngwino, ο οποίος εντοπίστηκε αρκετές ώρες αργότερα, από εργάτες του Κέντρου αλλά δυστυχώς κατέληξε, υποκύπτοντας στα τραύματά του.
 
image
  
Άνθρωποι του Κέντρου χτενίζουν καθημερινά το δάσος στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους γορίλες, οι οποίοι σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση για την Προστασία Περιβάλλοντος, είναι υπό εξαφάνιση.
 
Κατά την άποψη της ειδικού, οι γορίλλες έχουν καταστρέψει και άλλες παγίδες. «Δρούσαν με σιγουριά. Είδαν τι έπρεπε να κάνουν, το έκαναν και έφυγαν. Ιδιοφυές!»
 
image
 
Το Ape Action Africa στο πάρκο Mefou του Καμερούν, φιλοξενεί ορφανά των οποίων οι οικογένειες πιάστηκαν στις παγίδες. Η Luci, μια απ’ τυχερές, απολαμβάνει τη συντροφιά της «ανάδοχης μητέρας» της, Jeanne.