Η Σουηδική κυβέρνηση προωθεί σχέδιο επενδύσεων 4,4 δισ. κορονών (σχεδόν 470 εκατομμύρια ευρώ), στον προϋπολογισμό του 2016, μέσω του οποίου φιλοδοξεί να γίνει έως το 2050 η πρώτη χώρα του κόσμου ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα.

Ads

Όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, θα ενισχυθούν οι επενδύσεις σε καθαρές, «πράσινες» τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Σουηδία σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα στον πλανήτη που θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050, μέσω μεγάλων επενδύσεων σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, ευφυή δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και καθαρές μεταφορές.

Σημειώνεται πως πέρυσι τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας προήλθαν από καθαρές πηγές ενέργειας και πηγές με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και η χώρα στοχεύει να βελτιώσει την κατάσταση, με σχέδια αύξησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά κατά οκτώ φορές, σε 390 εκατομμύρια κορόνες το χρόνο, μεταξύ 2017 και 2019.

Οι επενδύσεις σε «πράσινες» τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρηματοδοτηθούν μέσω αύξησης της φορολογίας σε βενζίνη και ντίζελ, αλλά και από το κλείσιμο πυρηνικών εγκαταστάσεων και την πώληση ανθρακωρυχείων.

Ads

Η Σουηδία φιλοδοξεί να αποτελέσει το παράδειγμα για άλλες χώρες, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα διεξαχθεί στο Παρίσι το Δεκέμβριο. «Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα μη-τοξικό περιβάλλον. Η απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και η αρχή ότι όσοι ρυπαίνουν θα πληρώνουν σοβαρό τίμημα αποτελούν τη βάση της πολιτικής μας», δήλωσε στο σουηδικό κοινοβούλιο ο σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.