Περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά στα παιχνίδια, αλλά και στις συσκευασίες, ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιεί η Mattel, ύστερα από τις πιέσεις οικολόγων ακτιβιστών. Επιπλέον, η εταιρεία, παραγωγός της Μπάρμπι, κάλες τους προμηθευτές της να μη χρησιμοποιούν ίνες ξύλου από επιχειρήσεις που «εμπλέκονται σε αποψίλωση τροπικών δασών».

Ads

 
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιου του 2011, όταν ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποιήσαν παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία του ομίλου Mattel, στην Καλιφόρνια. «Μπάρμπι, τελειώσαμε! Δεν μπορώ να βγαίνω με κοπέλες που στηρίζουν την αποψίλωση», λέει ο Κεν, στο πανό που δημιούργησαν τα μέλη της οργάνωσης. Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για τη χρήση ξύλου από απειλούμενα τροπικά δάση στα κουτιά των παιχνιδιών της Mattel. Ύστερα από σχετικές έρευνες προέκυψε πως οι συσκευασίες των παιχνιδιών φτιάχνονταν με υλικά προερχόμενα ακόμη και από τα συρρικνούμενα τροπικά δάση της Ινδονησίας, όπου ζουν απειλούμενα είδη.
 
Ακολούθησε διάλογος μεταξύ οικολογικών οργανώσεων και της εταιρείας, που είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή πολιτικής της Mattel. «Πρόκειται για μια διαδικασία με στόχο τη συνεχή βελτίωσή μας. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για εμάς στο συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε η αρμόδια αντιπρόεδρος της εταιρείας Λίσα Μαρί Μποντζοβάνι. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση έως τα τέλη του έτους, το 70% του χαρτιού που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες των παιχνιδιών της Mattel θα προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά ή ίνες από νόμιμες, βιώσιμες πηγές, που θα φέρουν σχετική πιστοποίηση, ενώ απώτερος στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί στο 85% έως το τέλος του 2015.
 
«Τα τροπικά δάση είναι για να φιλοξενούν είδη όπως η τίγρη της Σουμάτρας, όχι για να παρέχουν υλικά για αναλώσιμες συσκευασίες», δήλωσε ο επικεφαλής της εκστρατείας της οικολογικής οργάνωσης για τη διάσωση των δασών της Ινδονησίας Μπουστάρ Μαϊτάρ. «Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε τα νέα ότι η Mattel ανέπτυξε μια νέα στρατηγική αγοράς χαρτιού», πρόσθεσε.
 
Η Greenpeace έχει απευθύνει έκκληση και σε άλλους ομίλους, όπως στη Disney και στη Hasbro, να λάβουν αντίστοιχα μέτρα. Μάλιστα, η Hasbro φέρεται να ακολουθεί τα βήματα της Mattel και αναμένεται να ανακοινώσει πως έως το τέλος του έτους το 75% των συσκευασιών θα προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά.