Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα μπορούσε να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερο μεθάνιο, ένα από τα σημαντικότερα αέρια του θερμοκηπίου, από ό,τι εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, με ανησυχητικές επιπτώσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ads

Πολλά στρώματα πάγων που λειτουργούν σαν καλύμματα πάνω από σχισμές βράχων παγιδεύουν τη φυσική εκροή του μεθανίου. Όταν λιώνουν οι πάγοι, το αέριο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία. Οι γεωλόγοι από καιρό θεωρούν ότι οι πάγοι μπορούσαν να παγιδεύουν τεράστια αποθέματα  μεθανίου.

Όσο θερμαίνεται η Αρκτική και λιώνουν οι πάγοι τεράστιες ποσότητες μεθανίου απελευθερώνονται. Λόγω της αύξηση της θερμοκρασίας το φαινόμενο εντείνεται και επιταχύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η Αλάσκα ήταν καλυμμένη με πάγο, η Katey Walter Anthony του Πανεπιστημίου της Αλάσκας και οι συνεργάτες της πέταξαν με αεροπλάνο στις πάνω από 6700 λίμνες της πολιτείας, και αναζήτησαν τρύπες στον πάγο που μπορεί να υποδεικνύουν διαρροή μεθανίου. Αναλύοντας τα στοιχεία της έρευνάς τους, σε Αλάσκα και Γροιλανδία  κατέληξαν στο συμπέρασμα πως από τις περισσότερες εκλύεται  «αρχαίο» μεθάνιο, ενώ άλλες απελευθέρωναν νεότερο μεθάνιο, το οποίο πιθανότατα σχηματίστηκε από την αποσύνθεση φυτικού υλικού στις λίμνες.

Ads

«Η Αρκτική είναι η περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα σε όλο τον πλανήτη και έχει πολλές πηγές μεθανίου οι οποίες θα αυξηθούν όσο αυξάνεται η θερμοκρασία», σχολίασε ο καθηγητής Euan Nisbet από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην έρευνα για το μεθάνιο στην Αρκτική. «Αυτό είναι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα: η υπερθέρμανση θα τροφοδοτήσει την υπερθέρμανση», τόνισε.
 
Στο μόνιμο στρώμα του πάγου, όπου τα όρια κάλυψης λιώνουν και οι παγετώνες υποχωρούν, οι ερευνητές διαπίστωσαν παλιά αποθέματα μεθανίου, που δείχνει ότι ήρθε από τα βάθη της Γης. Από τις δειγματοληψίες προέκυψε ότι ορισμένες από αυτές τις πηγές απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα «αρχαίο» μεθάνιο, ενώ άλλες απελευθέρωναν νεότερο μεθάνιο, το οποίο πιθανότατα σχηματίστηκε από την αποσύνθεση φυτικού υλικού στις λίμνες.