Η κυβέρνηση της Δανίας έχει στραφεί στην “πράσινη ενέργεια”  και στη μείωση χρήσης  άνθρακα  για το 2020, στοχεύοντας στην πιο ευρεία, οικολογική και μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία που έχει ποτέ επιτευχθεί. 

Ads

Η συμφωνία προβλέπει την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 34%, σε σχέση με το 1990 μέχρι το 2020 και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 12% σε σχέση με το 2006.

Στοχεύει επίσης στην παραγωγή του 35% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές, με το 50% να προέρχεται από την αιολική ενέργεια. 

Ο Δανός Υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υποδομών, Martin Lidegaard, επιβεβαίωσε στο Κοινοβούλιο της Δανίας, ότι έχουν δρομολογηθεί μια σειρά  στόχων ώστε να “απογαλακτιστεί” η χώρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

Ads

“Η Δανία, για άλλη μια φορά, θα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της μετάβασης της πράσινης ενέργειας”  επισήμανε ο Δανός Υπουργός. ” Θα είμαστε προετοιμασμένοι σε μια μελλοντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του άνθρακα. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που τόσο επιθυμούμε τώρα αλλά και στα επόμενα χρόνια”. 

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα οδηγήσει σε  κάλυψη 100% της ενεργειακής ζήτησης της Δανίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050, συμπεριλαμβανομένων  ηλεκτρισμού,  θέρμανσης, βιομηχανίας και μεταφορών.  Επίσης,  η δέσμευση αυτή θα μπορούσε να συνεισφέρει στις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 30% στο 20%.

Πηγή: Guardian
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη