Η σοβαρή ξηρασία και λειψυδρία επηρεάζει ιδιαίτερα τη βιομηχανία του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας, Ιζαμπέλα Τεϊξέιρα.

Ads

Η Τεϊξέιρα χαρακτήρισε την κρίση λειψυδρίας ως «ανησυχητική και κρίσιμη», και κάλεσε τις πολιτείες του Σάο Πάουλο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μίνας Γκεράις να επιτείνουν τις προσπάθειες εξοικονόμησης νερού. Οι τρεις πολυπληθέστερες πολιτείες της Βραζιλίας βιώνουν τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας από το 1930. «Δεν έχουμε ξαναδεί μία τόσο ανησυχητική κατάσταση από τότε που ξεκινήσαμε να κρατάμε αρχεία πριν από 84 έτη», δήλωσε στο Al Jazeera η Τεϊξέιρα.

Η ξηρασία επηρεάζει ιδιαίτερα τη βιομηχανία και τη γεωργία, επιδεινώνοντας την οικονομία της Βραζιλίας που βρίσκεται ήδη υπό πιέσεις. Τα υδροηλεκτρικά φράγματα της χώρας έχουν επίσης επηρεαστεί, μειώνοντας έτσι τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα.

Ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αντρέ Κορέα χαρακτήρισε την κρίση λειψυδρίας ως «τη χειρότερη στην ιστορία της Βραζιλίας», αλλά πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα αρκετά αποθέματα νερού σε άλλες δεξαμενές του Ρίο ντε Τζανέιρο, ώστε να αποφευχθεί η διανομή νερού με δελτία για τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες.

Ads

Η κρίση έρχεται σε μία περίοδο με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η περιοχή θα έπρεπε να βρίσκεται εν μέσω περιόδου βροχών όμως οι έως τώρα βροχοπτώσεις είναι ανεπαρκείς και έχουν λάβει χώρα κυρίως στα νοτιοανατολικά.

Οι διακοπές ρεύματος

Η έλλειψη νερού απειλεί να κλείσει τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτό. Η κρίση ξεκίνησε από την περιοχή του Σάο Πάουλο, όπου οι διακοπές στην υδροδότηση είναι αρκετά συχνές. Παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, οι δεξαμενές της πόλης Κανταρέιρα, οι οποίες υδροδοτούν πάνω από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν πληρότητα μόλις 5,2%.

Στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο η κατάσταση είναι οριακά καλύτερη παρά το γεγονός ότι η κύρια δεξαμενή νερού έφτασε σε μηδενικό επίπεδο για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε. Η κυβέρνηση εν λόγω μέτρων θα διπλασιάσει τους λογαριασμούς πελατών που παρατηρείται αύξησει της κατανάλωσης νερού πάνω από το μηνιαίο μέσο όρο ενώ γι’ αυτούς που θα το περιορίουν την χρήση του θα κάνει έκπτωση στους λογαριασμούς τους.