Μεγάλη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων παρατηρήθηκε κατά τις βραδινές ώρες στην Αθήνα την Τετάρτη ως αποτέλεσματων ποικίλων προΐόντων καύσης που χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης και της ασύμφορης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Ads

 
Εικόνες από την Αθήνα, χθες βράδυ στις 02.00, σε Κεραμικό και Γκάζι. Ο συνδυασμός του νέφους και της υγρασίας είναι αισθητός παντού. Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Θεοδόση.

image

image

Ads

image

image

image

image

image

Το ζήτημα έχει προκαλέσει ανησυχία. Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) την Πέμπτη προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων εξαιτίας της έντονης χρήσης εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα. Η υφυπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε πιο φθηνό πετρέλαιο, τονίζοντας την ανάγκη επιδοτήσεων για εναλλακτική μορφή ενέργειας και τη λήψη μέτρων για οικολογική θέρμανση. «Θα κάνουμε το παν» δήλωσε. 

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, λέγοντας ότι αυτή η φθηνή λύση στη θέρμανση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.
 
Συναγερμό για το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων στα αστικά κέντρα σήμανε την Πέμπτη και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Οι γιατροί προτείνουν μεταξύ άλλων να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
 
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά τη άμεση λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιπτώσεις στην υγεία ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ). «Οι συστάσεις και μόνο στον οικονομικά χειμαζόμενο πληθυσμό, δεν αρκούν. Χρειάζεται συνεργασία όλων των αρμόδιων παραγόντων προκειμένου να διαφυλαχθούν η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση.