Ads

Πολυεθνικές, ανάμεσά τους και αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, η GM και η BMW, παίρνουν τις πρώτες ύλες τους από εταιρείες που κατηγορούνται γιαπαράνομη υλοτομία και δουλεία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Green Peace.

Η Βραζιλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς χυτοσιδήρου παγκοσμίως. Για την παραγωγή χυτοσιδήρου χρειάζονται τεράστιες ποσότητες άνθρακα και σύμφωνα με εκθέσεις της τελευταίας δεκαετίας από τις αρχές της Βραζιλίας, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ο άνθρακας που χρησιμοποιείται από πολλούς παραγωγούς χυτοσιδήρου σε περιοχές όπως στην επαρχία Para στον Αμαζόνιο παράχθηκε μέσω καταναγκαστικής εργασίας και παράνομης υλοτομίας στα εδάφη των αυτόχθονων.

Σε νέα έκθεση της Greenpeace, που δημοσιεύει η Guardian, καταγράφεται η σύνδεση οκτώ πολυεθνικών εταιρειών με δύο μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες της βραζιλιάνικης οικονομίας, την  Viena Siderurgica στο Maranhão και την Siderúrgica στο Para, οι οποίες χρησιμοποιούν άνθρακα, που παράχθηκε από παράνομες δραστηριότητες.

Ads

Ford, General Motors, BMW, Mercedes, Nissan αγοράζουν χάλυβα από αυτές τις εταιρείες μέσω του βασικού τους προμηθευτή Severstal, ενώ η John Deere και η ThyssonKrupp μέσω της ΝΜΤ (National Material Trading). Δύο ακόμα μεγάλοι προμηθευτές μετάλλου Environmental Materials Corporation στην Πενσυλβάνια και Cargill στη Μινεσότα αγοράζουν από τη Viena.

«Με την αγορά αυτού του χαλυβά οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες συμβάλουν στην καταστροφή του Αμαζονίου», τονίζει ο Paulo Adario επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace στη Βραζιλία. «Η προεδρος Dilma Rousseff πρέπει να προστατέψει τον Αμαζόνιο και όσους εξαρτούνται από αυτόν, βάζοντας τέλος στην αποψίλωση των δασών, την σκλαβιά και την εισβολή στις περιοχές των αυτόχθονων», σημείωσε.

image

H Greenpeace εκφράζει την ελπίδα της για περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα της παράνομης υλοτομίας, της αποψίλωσης των  δασών και της δουλειάς στον Αμαζόνιο. Τον επόμενο μήνα στο Ρίο θα πραγματοποιηθεί παγκόσμια συνδιάσκεψη «Rio+ 20» για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, το 1992, στο Ρίο της Βραζιλίας και δέκα χρόνων από την παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα, στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 2002.

Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρει η Guardian, πως το 2006 το Bloomberg είχε αποκαλύψει και πάλι τη σχέση των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις εταιρείας της παράνομης υλοτομίας και της δουλείας στη Βραζιλία αλλά όπως τονίζει η Greenpeace παρά τις υποσχέσεις από τις βιομηχανίες, όπως η BMW και η General Motors, οι έμμεσες ή άμεσες συναλλαγές συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στο ρεπορτάζ του Bloomberg, όπως και στην έκθεση της Greenpeace, αναφέρονται μεταξύ άλλων οι Ford, GM και Nissan.

image

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης η GM δήλωσε πως έχει «μηδενική ανοχή» σε «φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων και σε πρακτικές διαφθοράς». Από την πλευρά της η BMW ανέφερε πως οι προμηθευτές της πρέπει «να πληρούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές που έχει θέσει η εταιρεία για υπάρξει συνεργασία». Ωστόσο, όπως σημειώνει η Guardian, σε αυτές τις προδιαγραφές θα πρέπει να ενταχθούν και οι «υπο-προμηθευτές».

Η Ford υποστήριξε πως έχει συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς και τις αρχές της Βραζιλίας και πως έχει επιβάλλει κανόνες στους προμηθευτές από το 2006 και στους «υπο-προμηθευτές» από το 2011.

«Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη Βραζιλία με το χυτοσίδηρο. Όταν για πρώτη φορά μάθαμε ότι ενημερωθήκαμε για πρώτη φορά πως ο άνθρακας που παράγεται με αυτές τις συνθήκες στις εν λόγω περιοχές ήταν στη γραμμή εφοδιασμού μας σταματήσαμε τη συνεργασία. Πέρυσι πραγματοποιήσαμε εκ νέου έρευνα για να ελέγξουμε τους προμηθευτές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Todd Nissen εκπρόσωπος επικοινωνίας της Ford.

Σημειώνεται πως στην έκθεση ορισμένες πηγές πληροφοριών παραμένουν εμπιστευτικές καθώς οι ακτιβιστές που μάχονται ενάντια στην παράνομη υλοτομία γίνονται συχνά στόχος για τις δράσεις τους.

 

Η βιομηχανία άνθρακα στη Βραζιλία έχει πλούσιο φάκελο σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικές καταστροφές. Ενδεικτική είναι και η έκθεση της ILO στην οποία αναφέρεται πως το 2008 υπήρχαν περίπου 40.000 σκλάβοι στη Βραζιλία. Από αυτούς περίπου 1.200 ήταν στη βιομηχανία άνθρακα και 5.600 στην αποψίλωση δασών. Η κυβέρνηση προώθησε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δημιουργώντας παράλληλα ένα Ινστιτούτο για την παρακολούθηση της βιομηχανίας άνθρακα, ωστόσο η Greenpeace χαρακτηρίζει τα μέτρα ανεπαρκή.