Για «προχειρότητα, διγλωσσία και γελοιοποίηση» της χώρας εν όψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, κατηγορεί την κυβέρνηση η Greenpeace, μετά την κοινοποίηση της έκθεσης του ΥΠΕΚΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα και τις πολιτικές που ορίζει η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση.

Ads

Όπως τονίζει η Greenpeace, στην έκθεση του ΥΠΕΚΑ αποκαλύπτεται ότι το σημαντικότερο μέτρο για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας «είναι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία προβλέπεται ότι θα ισχύει έως το 2020, ενώ περιγράφονται ελάχιστες ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης».

«Η πολιτική της εξάρτησης από το πετρέλαιο έχει χρεοκοπήσει», η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι λιγότερες από 230.000 κατοικίες θα αναβαθμιστούν ενεργειακά έως το 2020, ενώ σήμερα «περισσότερες από 2.700.000 κατοικίες στερούνται βασικής μόνωσης στην Ελλάδα», υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

«Ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων είναι μία τεράστια επενδυτική ευκαιρία για τη χώρα, η έκθεση του ΥΠΕΚΑ αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η προώθηση επενδύσεων που μεγιστοποιούν τα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον απουσιάζουν από την κυβερνητική ατζέντα», προσθέτει σε σχετική ανακοίνωση η Greenpeace.

Ads

Μάλιστα, εκτιμά πως «η ενεργειακή αναβάθμιση 1.000.000 κατοικιών έως το 2020 θα εξοικονομούσε για τους καταναλωτές 9 δισ. ευρώ από την μείωση της κατανάλωση ενέργειας».

Όπως σημειώνει, η πολιτική αντιπαράθεση για τη διατήρηση ή μη του ΕΦΚ στο πετρέλαιο «υπονομεύει την ουσία του προβλήματος, εξυπηρετεί το λόμπι του πετρελαίου που ευνοείται μέσω των επιδομάτων θέρμανσης,κρατάει εξαρτημένη την ελληνική οικονομία από ενεργειακές εισαγωγές και τελικά οδηγεί όλο και περισσότερους Έλληνες πολίτες στην ενεργειακή φτώχεια».

Στο πλαίσιο αυτό η οργάνωση καλεί την κυβέρνηση «να εκπονήσει ένα αποφασιστικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος με στόχο την αναβάθμιση τουλάχιστον 1.000.000 κατοικιών έως το 2020, όπως προέβλεπαν οι στόχοι του προγράμματος “Χτίζοντας το Μέλλον”».

Επίσης καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να εγκαταλείψει την ρητορική του “φθηνού πετρελαίου” να υποστηρίξει δημόσια την εξοικονόμηση ενέργειας ως κοινωνική πολιτική αναπτυξιακού χαρακτήρα και να επεξεργαστεί πραγματικές λύσεις, όχι για την προώθηση της κατανάλωσης πετρελαίου, αλλά για την εξοικονόμησή του, ως την πιο αποδοτική πολιτική για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την μείωση του ενεργειακού κόστους».