H μέθοδος εξόρυξης fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) ευθύνεται για τους σεισμούς που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες τα σεισμικά φαινόμενα θα γίνουν πιο ισχυρά και επικίνδυνα. 

Ads

Επιστήμονες που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Σεισμολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Αλάσκα, εξέφρασαν την ανησυχία ότι η διοχέτευση λυμάτων από το fracking σε βαθιά φρεάτια συνδέεται με την εκδήλωση σεισμών σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Ακόμη συμφώνησαν ότι ενώ μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι η κλίμακα των ανθρωπογενών σεισμών δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τώρα αρκετοί αναμένουν ισχυρότερους σεισμούς.

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Κολούμπια παρατήρησε ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο κατέγραψε δεκάδες σεισμούς σε μια περιοχή του Οχάιο, όπου πριν από την έναρξη των εξορύξεων δεν είχε αναφερθεί ποτέ σεισμός.

Σύμφωνα με την μελέτη, στα τέλη του 2010, λύματα που προέκυψαν από γεωτρήσεις ρωγμάτωσης άρχισαν να διοχετεύονται σε βαθύ φρεάτιο για αποθήκευση. Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Από τις αρχές του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 καταγράφονταν κατά μέσο όρο 12 σεισμοί το μήνα, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γίνονταν αρχικά αισθητοί. Σταδιακά όμως, οι δονήσεις γίνονταν όλο και ισχυρότερες φθάνοντας, στα τέλη του 2011, τους 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ads